Ny forskning: Vältränade klarar stress bättre

Det finns inga ursäkter längre. Träning gör dig inte bara smartare, gladare och lite snyggare. Det kan också fungera som ett sorts vaccin mot stressens skadeverkningar (typ).

Människor som är i bra fysisk kondition drabbas inte lika hårt av stressens negativa effekter, visar en ny, stor studie vid Sahlgrenska akademin.

– Det är viktigare att vara tränad än att vara ostressad. Du kan uppleva stress, men om du förbättrar din fysiska kondition finns det goda chanser att du får mindre negativa effekter av den, säger Mats Börjesson, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och professor i idrottsfysiologi vid Sahlgrenska akademin.

”Det är inte meningen att vi ska vara otränade”

Resultatet var tydligt. Deltagare med bra kondition drabbades inte i samma utsträckning av högt blodtryck, höga blodfetter och flera andra negativa, stressrelaterade hälsoeffekter.

– Stress har vi alltid utsatts för och det är vi också fysiologiskt utrustade för att göra, utan stress hade vi haft en sämre överlevnadsförmåga. Men det är nog inte meningen att vi ska vara otränade, det är framförallt då stressen kan medföra ohälsa, fortsätter han.

Enligt Mats Börjesson bör patienter som söker vård för stressrelaterade symptom i högre utsträckning också uppmuntras att motionera. Men det behövs mer forskning om kopplingarna mellan stress och hjärt- och kärlsjukdomar för att vi ska veta säkert hur det förhåller sig.

– Vi måste vara ödmjuka, det behövs fler och större studier för att bekräfta våra fynd, men vi sätter ändå upp en liten flagga och påstår att sambandet mellan stress och ohälsa framförallt gäller otränade, säger Mats Börjesson i ett pressmeddelande.

Men är det okej att bara stressa vidare då, om man tränar?

Nej, det här innebär förstås inte att du ska stressa vidare utan att reflektera över hur du mår, bara för att du är vältränad. Även om du löper mindre risk att drabbas av stressrelaterade sjukdomar så kan du fortfarande må dåligt och risken att bli utbränd försvinner inte med löpträningen eller gymklasserna. Tyvärr.

Men att motion kan förebygga sjukdomar vet man sedan länge, och att det även gäller stressrelaterade sjukdomar, känns helt rimligt. För vi är designade för att röra på oss. Då mår vi bättre, på alla sätt. Och du behöver inte gå på en fancy barre-klass eller köra stenhårt på gymmet. Huvudsaken är, återigen, att du rör på dig. På ditt sätt, efter din förmåga.

Läs mer
När vänskapen blir en tävling – psykologens bästa tips
9 saker som förändras i ditt liv när du börjar träna
PT:n tipsar – rumpövningarna som verkligen ger resultat

Foto Thinkstock