ny lag i norge

Ny lag: Ska motverka orealistiska kroppsideal i sociala medier

Många mår idag dåligt över sin kropp och en bidragande orsak är kroppsidealen som sprids på sociala medier. För att motverka detta har Norge som instiftat en ny lag som tvingar influencers informera om de har retuscherat sina bilder.
1:11

Efter reklamen: 4 steg mot en hälsosammare inställning till din kropp

(1:11)

Den nya norska lagen gör det olagligt att marknadsföra produkter med hjälp av retuscherade bilder, utan att informera om detta. Influencers kommer att behöva märka bilderna med en speciell logga, framtagen av staten, om bilderna är manipulerade. Lagens syfte är att motverka orealistiska kroppsnormer.

Lagen är framtagen av Kjell Ingolf Ropstad, Norges barn- och familjeminister, och röstades fram i juni men har ännu inte trätt i kraft. Lagen rör bara sponsrade inlägg, alltså inlägg som avsändaren har fått betalt för. Det kan till exempel handla om inlägg där avsändaren ändrat på sin kropp men enligt Vice kommer man också behöva markera bilder som har filter på sig.

"Unga ser upp till influncers"

I Sverige finns ingen liknande lag men bland annat den svenska influncern Lisa Jonsson, också kallad Misslisibell, ställer sig positiv till en sådan framtida lag. Det säger hon till Sveriges Radio.

Hon menar att det är väldigt svårt idag att se om en bild är redigerad eller inte och att det ska bli intressant och se hur den norska lagen fungerar i praktiken.

– Det blir mindre hets kring det. Jag tror att unga kommer att lugna ner sig litegrann, för unga ser upp till alla influencers, och vill se ut som dem, men inser man att influencers inte ser ut så kan man nog börja älska sig själv, säger Misslisibell.

Misslisibell har varit influencer i många år och har idag över en halv miljon följare på Instagram. Hon förstår att det är svårt för unga idag som hela tiden ser redigerade bilder och kanske tror att verkligheten ser ut som på sociala medier.

– Många redigerar och det blir väldigt problematiskt, för då växer unga upp och tänker ”ja när jag blir stor kommer min rumpa att bli större”, men har man inte de generna blir det inte så, säger hon.

Foto: TT, Instagram

Relaterade artiklar

Sara, 24 hyllas – efter att hon visar hur kroppen förändras under dagen

Kendall Jenner och 7 andra kändisar som lämnat sociala medier

17 vardagliga exempel på hur världen har anpassats för män