Ny studie: sexister har oftare psykiska problem

Ny studie: sexister har oftare psykiska problem

Träffar du en sexistisk man? Då är det stor risk att han lider av psykiska problem, enligt en ny studie.

Män som beter sig som playboys eller känner sig överlägsna kvinnor är mer benägna att ha psykiska problem än män utan sexistiska attityder. Det menar i alla fall en amerikansk studie som publicerades i Journal of Counseling Psychology i måndags, skriver The Guardian.

I studien har forskarna analyserat över 70 andra amerikanska studier med fler än 19 000 män under 11 års tid. Och de fann att det finns tydliga kopplingar mellan sexistiskt beteende och depression och missbruksproblematik.

– Vissa av dessa sexistiska, maskulina normer – som att bete sig som en playboy och utnyttja sin makt över kvinnor – handlar inte enbart om sociala strukturer utan påverkar även hälsan, skriver Joel Wong, som lett studien.

Läs också: Ny forskning: Det ska du äta för att inte lukta vitlök

I studien tittade man på elva normer som experter menar speglar samhällets förväntningar på traditionell maskulinitet så som vinnarinstinkt, risktagande och statussökande. De av normerna som var mest sammankopplade med mentala problem var så kallat playboy-beteende, promiskuöst beteende och stort självtillit.

– Män som har problem med att fråga efter vägen när de är vilse är ett klassiskt exempel på för bra självtillit.

Men män som visade tecken på de attributen var också mindre benägna att söka hjälp för sina problem. Med andra ord, ännu fler anledningar att hålla sig långt borta från sexister.

Läs mer:
Forskning: Kvinnor får större hjärnor när de har ägglossning
Forskning bevisar: P-piller ger ökad risk för depression
Forskning: Därför är singlar lyckligare än sambos

Bildkälla: IBL