Ny studie: Svenskar säger ”ja, tack” till samtyckeslag

Ny studie: Svenskar säger ”ja, tack” till samtyckeslag

I en ny studie undersöks svenskarnas inställning till en samtyckeslag. Och överraskande många är positivt inställda.

Medlemsföreningen FATTA grundades 2013 och har sedan dess arbetat för att lyfta upp sexuellt samtycke på agendan. En av deras hjärtefrågor har sedan starten varit att en samtyckeslagstiftning ska införas i Sverige.

I en ny studie som de låtit genomföra, som baseras på 1000 intervjuer, uppger 79 procent av deltagarna att de är positiva till en sådan lag. Dessutom är kännedomen om begreppet mycket hög – det är en stor förändring på kort tid.

– Att 79 procent anger att de ställer sig positiva till en lagstiftning som kräver samtycke vid sex är otroligt stort. Antingen har vår envisa opinionsbildning verkligen gett resultat eller så är det inte svårare än att svenska folkets värderingar ligger ett steg före lagstiftningen, säger Ida Östensson, initiativtagare till FATTA, i ett pressmeddelande.


Det ligger i dag en sexualbrottsutredning på remiss från justitiedepartementet och i den ingår att göra samtyckeslagen tydligare.

– Det finns ett stort behov av en ny syn på personlig sexuell integritet och självbestämmande. Nu vet vi att folket är med oss. Nu är det upp till våra beslutsfattare att besluta om en modern lagstiftning, säger Elin Sundin, FATTA:s nytillträdda ordförande, och Ida Östensson.