Regeringen har lagt ett förslag på att räntan på studielånet höjs till 0,5 procent för alla som tagit studielån efter 1989. Det skulle innebära en höjning på tio gånger från dagens ränta på 0,05 procent, skriver @aftonbladet .

Nya förslaget: Nu blir studielånet tio gånger dyrare

Regeringen har lagt fram ett förslag om en räntehöjning för studielånet. Vilket innebär att lånet kan bli tio gånger dyrare för alla som tagit lån efter 1989. Förslaget möts av kritik från facket.
TV: 10 jobb som ger en bra lön – och inte kräver högskoleutbildning
3:06

Efter reklamen: TV: 10 jobb som ger en bra lön – och inte kräver högskoleutbildning

(3:06)

Slå på ljud

Nu föreslår regeringen att räntan för studielånet höjs till 0,5 procent för alla dem som tagit sitt studielån efter 1989, vilket är en stor höjning från dagens ränta som är på 0,05 procent. Studielånet kan därmed bli tio gånger dyrare för alla som tagit lån efter 1989. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

Om du låt säga har CSN-skulder på 200 000 kronor innebär en eventuell höjning av räntan att den nya återbetalningstiden förlängs med ett år, enligt utbildningsdepartementets uträkningar, skriver TT.

Ska täcka skulder som CSN inte räknar med att få in

Regerigens argument för förslaget om en högre ränta grundar sig bland annat i de skulder som CSN räknar med ska gå förlorade, och ska alltså finansiera den luckan. Den eventuella räntehöjningen ska även täcka upp för CSN:s nya satsning för den som börjar studera mitt i livet – som innebär att de som jobbar eller nyligen gjort det kan vidareutbilda sig med upp till 80 procent av lönen i stöd under en period.

Förslaget om höjd ränta kritiseras

Förslaget rimmar inte väl med facket som nu riktar skarp kritik till regeringens förslag, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det är olyckligt, för det gör det ännu mindre lönsamt att studera i Sverige, säger Göran Arrius, ordförande i Saco, till tidningen.

Några andra som också sågar förslaget är TCO och Sveriges Förenade studentkårer.

– Vi tycker det är dåligt. Vi tycker inte att omställningsstudiestödet ska finansieras genom att ta mer pengar från yngre studenter, vilket förslaget innebär. Vi tycker att man ska hålla räntan som i dag och i stället höja studiebidraget, säger Jack Vahnberg, ordförande i Göteborgs Förenade studentkår, till Göteborgs-Posten.

– Att de ska vara med och bekosta något specifikt, det är väldigt olyckligt. Och att det är en viss grupp på arbetsmarknaden som ska bekosta något som alla ska ha nytta av. Vad händer då i ett läge när omställningskostnaderna kanske skjuter i höjden samtidigt som bankräntan går upp?, säger Göran Arrius på Saco och menar att han tycker att det är anmärkningsvärt med ett förslag som slår mot en viss grupp på arbetsmarknaden.

csn höjer räntan - förslag

Rent konkret innebär den eventuella höjningen att skulder under 200 000 kronor förlängs återbetalningstiden ett år.

TV: Från rookie till börshaj - så gör du
1:35

Efter reklamen: TV: Från rookie till börshaj - så gör du

(1:35)

Slå på ljud

Foto: TT

Relaterade artiklar
Satisfyer släpper adventskalender – här kan du köpa den
Därför snackar alla (!) om Squid Game just nu
Julia Lyskova om nya jobbet: “Det är som att vara förälskad”