"I början av maj startade tre personer i den just nu omtalade tv-branchen Instagramkotot "tvsbaksida"

Nya Instagramkontot tvsbaksida – lyfter vittnesmål från tv-branschen

Efter bara ett par veckor har Instagramkontot tvsbaksida fått ta del av hundratals vittnesmål om fruktansvärda förhållanden inom tv-branschen. Baaam har fått ta ett snack med en av grundarna.
”Tillsammans är vi starka!”, säger hen som nu vill se på en förändring.
Paradise hotel stoppas helt
0:41

Efter reklamen: Paradise hotel stoppas helt

(0:41)

Slå på ljud

I början av maj startade tre personer det nya Instagramkotot tvsbaksida, och med plattformen vill de nu starta en dialog kring det maktmissbruk och den tystnadskultur som flera anställda i tv-branschen vittnar om.

I kontots bio lyder presentationen: ”Här delar vi era berättelser om den osunda baksidan i tv-branschen. Detta gör vi för att skapa gemenskap och förändring. Dela din story helt anonymt!”

Instagramkontot tvsbaksida har fått en enorm respons på kort tid

Och på bara ett par veckor har kontot fått ta del av hundratals anonyma vittnesmål om fruktansvärda villkor för de anställda bakom kameran. Kontot har i skrivande stund över 2000 följare.

Baaam fick en intervju med en av personerna bakom kontot. Personen vill vara anonym men berättar mer än gärna hur det kom sig att de fick ideén till kontot.

– Vi blev upprörda av en produktionschefs totala ignorans när hen kommenterade den DN-artikel som kritiserade branschen efter PH-härvan. Och förutom det så har vi själva upplevt baksidan av branschen i många år och alltid känt att man vill förändra den, säger personen bakom kontot tvsbaksida och refererar till den granskning där Dagens Nyheter pratat med flera personer som vittnar om tystnadskultur, maktmissbruk och rädslan för att bli utbytt i tv-branschen.

Personerna bakom tvsbaksida kommer alla från tv-branschen

Alla tre som startat kontot arbetar inom tv-branschen just nu. En av kontots grundare skriver under på att det är tufft.

– I svåra stunder under åren har det alltid hjälpt att prata med kollegor och ventilera det man tycker är fel. Om vi nu kan göra det i en större skala som även kan leda till förändring så är det ju toppen.

En av kontots grundare: Det är som gruppterapi

Vidare berättar personen att responsen till en början var något tunnare. Men att man nu med den stora genomslagskraften där så många fler följer och delar med sig, så vågar andra göra detsamma.

– Först vågade folk inte ens gilla inläggen.. nu gillas det och kommenteras hejvilt. Det känns lite som gruppterapi för alla i branschen. Det ska tilläggas att vi ser detta konto som allas konto och våran roll i det hela enbart som moderatorer. Tillsammans är vi starka!

”Vi vill jobba kvar till pensionen – inte fram tills att vi blir sjukskrivna”

Tanken med kontot tvsbaksida är att vittnesmålen tillslut blir så många att de väger tungt, och att produktionsbolagen i framtiden tvingas hålla en dialog med sina anställda. Och därmed erbjuda bättre villkor.

– Vi hoppas också på att produktionschefer med flera i framtiden börjar jobba aktivt för en bra arbetsmiljö. Vi vill jobba kvar i den har branschen till pensionen inte fram tills att vi blir sjukskrivna for utbrändhet. Det vi verkligen vill är en förändring till det bättre kort och gott.

tvsbaksida - några av vittnesmålen.

Några av alla de hundratals vittnesmål som ramlat in på bara några veckor.

Grundarna vill nu att kollegorna i branschen ska våga berätta hur de har blivit behandlade i tidigare produktioner.

– Vi måste gå ihop och stoppa tystnadskulturen för att skapa förändring, avslutar hen.

Foto: Instagram: tvsbaksida

Relaterade artiklar
8 oväntade (!) modetrender svenskarna vill ha tillbaka
Avslöjandet om Harvey Weinstein blir film – här är allt vi vet
Laleh blir första svenska kvinnliga soloakten på Ullevi i Göteborg