Europas nya klädstorlekar ska göra det lättare att shoppa rätt

Kan du dina mått? Du kommer snart att lära dig. Ett nytt system ska göra Europas klädstorlekar likadana oavsett märke eller land.

Läs mer: Annika Leone om märkets klädstorlekar: ”Vill ni inte ha oss som kunder?”

Du har säkert varit med om det. Du provar en tröja i storlek 38 i en butik och känner att ja, den passar perfekt. I nästa butik provar du ytterligare en tröja i storlek 38, men den här är alldeles för liten. Och då har vi inte ens börja prata om de orimligt små spanska och italienska storlekarna. Eller förvirringen som uppstår under varje Londonresa.

Men nu kan det bli lättare att handla kläder i hela EU – ett nytt storlekssystem är klart att användas, skriver Göteborgs-Posten.


De nya storlekarna ska för kvinnor utgå från måtten på byst och stuss (med andra ord, bröst och rumpa) på överdelar respektive underdelar. Om du till exempel mäter 86-90 cm runt bysten så heter din nya storlek 88. Kunderna ska på så sätt ha lättare att hitta sin storlek i butikerna då de vet vad siffrorna faktiskt betyder.

– Det ska bli tydligt för både kund och företag. Som kund är man nu inte så medveten om vilka mått man har, utan har bara köpt en storlek. Vi har inte hittat på fler storlekar, utan de som finns kommer bara att översättas till det nya systemet, Lotta Silow, Size & fit co-ordinating manager på Kappahl, till GP.


Anledningen till att klädstorlekarna sett så olika ut är för att länder och klädmärken använder sig av olika måttabeller i sina beställningar. Den nya standardiseringen är klar att användas från och med nästa år och det formella beslutet fattas i december.

För att vi långsamt ska lära oss systemet kommer kläderna troligen att dubbelmärkas i flera år. Det återstår dock att se vilka företag som anammar det nya systemet – det är nämligen frivilligt.

Foto: IBL