ud säger att svenskar får resa utomlands

Nytt från UD: Öppnar för vissa utlandsresor redan före 15 juli

Tidigare har 15 juli varit det datum UD sagt att avrådan från resor till utlandet ska gälla till som minst. Men nu meddelar man att man häver avrådan tidigare för resor till vissa länder. Här är datum och länderna det gäller.

Tidigare har UD avrått från alla icke nödvändiga utlandsresor fram till 15 juli på grund av coronaviruset, ett datum som kommer att hävas tidigare för resor till vissa länder. Det meddelades vid en presskonferens på onsdagen. Det är tio länder som det handlar om.

– Avrådan att resa från de tio länderna hävs från och med 30 juni och tills vidare, sa utrikesminister Ann Linde.

Länder vi kan resa till från 30 juni

Det här innebär att vi redan från och med 3o juni kommer att kunna resa till följande länder:

  • Belgien
  • Frankrike
  • Grekland
  • Island
  • Italien
  • Kroatien
  • Luxemburg
  • Portugal
  • Schweiz
  • Spanien

Det här är länder som redan har öppnat sina gränser för svenskar och andra EU-länder. Ann Linde säger att man har tagit hänsyn till det och att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimerats då länderna har valt att öppna.

För övriga länder gäller 15 juli och 31 augusti

15 juli är fortfarande det datum som gäller för avrådan när det gäller länder inom EU, EES och Schengen. För länder utanför dessa områden förlänger man istället avrådan fram till 31 augusti.

– Vi tror inte att vi kommer att kunna häva avrådan för resor till resten av världen under den här sommaren, men det kan komma att ändras, sa Ann Linde.

Hon sa också att bara för att man nu öppnar upp för resor så är inte situationen som vanligt igen, läget är fortfarande osäkert och kan förändras. Hon betonade att det är viktigt att varje resenär tar ansvar och överväger och förbereder sin resa noga.

– På samma sätt som resande inom Sverige ska du inte resa om du har minsta symtom, sa hon.

Innan du reser – se över restriktionerna

Man bör innan sin resa ta reda på restriktioner som gäller i landet man åker till och man ska vara medveten om att varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer att kunna stå för transport hem till Sverige vid förändrat läge. Däremot har en av anledningarna till att man valt att öppna just för länder inom EU varit tillgången till sjukvård.

– Inom EU så har vi ett system att vi har rätt till akut sjukvård, det har vi inte i andra länder, sa Ann Linde.

Förutom att hålla kontakt med sitt resebolag och se över sin reseförsäkring uppmanar Ann Linde att man uppdaterar sig om läget i landet man reser till kontinuerligt.

– Jag vill uppmana allt som ska resa att ladda ner appen UD-resklar där vi uppdaterar med information allt eftersom.

UD uppger också att de i god tid före 15 juli och 31 augusti kommer att återkomma med information om avrådan därefter kommer att förändras, förlängas eller hävas.

Foto: TT

Text: Sandra Hiort

LÄS MER:

8 weekendresor i Europa – som du kan göra med tåg

Sommar i Sverige: 9 fantastiska naturupplevelser

9 helt magiska badplatser med utlandskänsla – i Sverige