känd filmchef, meryl streep i djävulen bär prada

Olagligt för chefen att kontakta medarbetare efter kontorstid

För att förbättra balansen mellan fritid och arbetsliv har Portugal nu förbjudit chefer att kontakta medarbetare efter kontorstid.
TV: 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet
1:9

Efter reklamen: TV: 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet

(1:9)

Portugal har förbjudit chefer att skicka sms och epost till personal efter arbetsdagens slut. Företag med fler än 10 anställda kan bötfällas om de bryter mot lagen, rapporterar BBC News.

Den nya lagen är en av flera förändringar som nu införs i landet under parollen ”Rätt till vila”. Initiativet är ett resultat av att allt fler människor arbetar hemifrån sedan pandemin bröt ut.

Föräldrar får jobba hemifrån utan att be om lov

Landet har även infört nya regler som tillåter personal med barn att arbeta hemifrån. Föräldrar till barn under åtta år får rätt att arbeta på distans på obestämd tid utan att först ansöka om godkännande från sin arbetsgivare. Samtidigt skärps kraven på arbetsgivaransvar där företag kan behöva bidra till att täcka ökade kostnader för till exempel energiförbrukning och internetuppkoppling hos personal som jobbar hemifrån.

Att jobba hemifrån har dock sina baksidor. För att undvika att anställda känner sig isolerade ska företag se till att även organisera regelbundna fysiska möten.

Portugal vill locka distansarbetare från andra länder

Ana Mendes Godinho

Portugals minister för arbete och social trygghet, Ana Mendes Godinho.

Portugals minister för arbete och social trygghet, Ana Mendes Godinho, beskriver den nya linjen med distansarbete som en ”game-changer” men påtalar att det fortfarande krävs regleringar. Förhoppningen nu är att Portugal ska ses som ett föregångsland ditt utländsk arbetskraft gärna flyttar.

– Vi anser att Portugal är en av de bästa platserna i världen för digitala nomader och distansarbetare att välja att bo i, vi vill locka dem till Portugal, sa Godinho i veckan som gick vid en konferens i Lissabon.

Madeira erbjuder gratis wifi och kontorsplats

Och visst kan det bli så. På den portugisiska ön Madeira lockar man sedan tidigare med gratis wifi och kontorslokaler för distansjobbare. Portugals visumsystem ska också utformas för att det ska vara enkelt att bli en ”digital nomad” i landet.

Länder som Barbados och Kroatien är inne på samma spår och erbjuder visum för människor som vill arbeta på distans.

Mia Amor Mottley

Barbados premiärminister Mia Amor Mottley.

– Å vår vackra ö Barbados vägnar vill jag hälsa dig varmt välkommen. Även om pandemin har varit en enorm utmaning för människor runt om i världen, tror vi att den också har skapat möjligheter, sa Barbados premiärminister Mia Amor Mottley redan i juli 2020.

Vi ser att allt fler människor arbetar på distans, ibland under mycket stressiga förhållanden, med lite rum för semester. Vårt nya Barbados Welcome Stamp är ett visum som gör att du kan flytta till och arbeta från ett av världens mest älskade turistmål i 12 månader, förklarade hon då.

Vart flyttar du helst om du får välja?

Källa: BBC News

Foto: TT

Se också: 5 snackisar från veckan som har gått
1:60

Efter reklamen: Se också: 5 snackisar från veckan som har gått

(1:60)

Relaterade artiklar

Så har corona påverkat våra resdrömmar – här är resorna vi fantiserar om 2021

Så påverkas extroverta personer av hemarbete och social distansering

Här är det perfekta antalet dagar att jobba hemifrån