Över hälften har inte råd med en nybyggd lägenhet

Över hälften har inte råd med en nybyggd lägenhet

Det finns för få bostäder i Sverige – det är ett faktum. Men en ny rapport från Hyresgästföreningen visar att de som ändå byggs dessutom är alldeles för dyra.

Det här är ett redaktionellt samarbete mellan Svenska Dagbladet och Baaam. Läs mer om hur det funkar här.

Läs också: Vi gick igenom partiernas program – så här vill de lösa bo-krisen

I dag råder bostadsbrist i majoriteten av landets kommuner samtidigt som det byggs som aldrig förr. Men trots att allt fler hyresrätter kommer ut på marknaden har ett nytt problem uppstått – få har råd att bo i nybyggda bostäder.


Läs också: Har du bott dyrt i andrahand? Så kräver du pengarna tillbaka

I Hyresgästföreningens rapport ”Nyproduktion och renoveringar av hyresrätter – en för lönsam affär?” konstateras att utifrån statistik från SCB har inte 54 procent av hyreshushållen möjlighet att tacka ja till en genomsnittligt prissatt och nyproducerad hyresrätt på 60 kvadratmeter. Detta förutsatt att man inte vill lägga mer än 40 procent av sin inkomst på boendet.

Det gäller även de hyresrätter som nyrenoverats.

– Det är svårare för ungdomar än för andra, det gäller möjligheterna både att kunna köpa eller hyra en bostad. Och det kan vara svårt att över huvud taget få hyra en lägenhet, särskilt med de höga hyresnivåer som råder på nyproducerade lägenheter, säger Marie Sand, samhällsplanerare vid Boverket.


Statistik visar nämligen att hyrorna för nyproduktioner och ombyggda lägenheter har stigit med över 40 procent på tio år. I många fall finns därtill inkomstkrav på tre gånger hyran för att skriva på ett kontrakt – och frågan är då vilka som kan göra det.

– Jag vet att detta är något som gör att ungdomar har svårt att att få hyra lägenhet. Det är också det som har gjort att allmännyttan i Göteborg och Stockholm nyligen har tagit bort den typen av krav. Men det är fortfarande väldigt svårt att hitta mindre, billiga lägenheter i stora delar av landet, säger Marie Sand.

Läs också: Unik statistik: Så mycket förlorar du på att bo i andra hand

Foto: IBL