Det har gått 60 år sedan p-piller blev ett godkänt preventivmedel för kvinnor. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och i dag finns en lång rad olika alternativ för kvinnor som vill undvika graviditet, allt från hormonspiraler till p-stavar.
För männen har utbudet dock varit skralt. Du har kunnat använda kondom – eller sterilisera dig. Men i flera år har det rapporterats om att ett manligt preventivmedel kan vara på väg och nu verkar vi närmre än någonsin tidigare.
I början av 2018 inleds en studie som ska se om en slags gelsalva kan fungera som preventivmedel för män, skriver DN. Salvan kommer att testas i flertalet länder och däribland Sverige. Och eftersom det trots allt ändå är kvinnan som skulle blivit gravid kommer studien bara innefatta etablerade par i fertil ålder.
– Det är viktigt att vi träffar både kvinnan och mannen och att de förstår att det här är första gången vi testar salvan som preventivmedel. Vi har tidigare sett att den effektivt hämmar spermieproduktionen, men vi vet ännu inte hur det fungerar i verkligheten, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet, till DN.
Salvan består av en kombination av två sorts hormoner, testosteron och en gulkroppsliknande hormon, som tillsammans ska hämma spermieproduktionen. Detta då bara gulkroppshormon kan leda till impotens. Och i en mindre studie av salvan tycks det fungera väl. 89 procent av männen i studien fick färre än en miljon spermier per milliliter utlösning, vilket är långt under normal nivå.
Det är dock inte helt enkelt att göra ett preventivmedel för män.
– Många hormonella metoder för kvinnor går ut på att hämma ägglossning och den här metoden bygger också på hämning, men av spermieproduktionen. Men det är mycket svårare eftersom kvinnor har ägglossning en gång i månaden, medan stora mängder spermier nybildas hela tiden, säger Kristina.
Dessutom kommer spermaproduktionen snabbt tillbaka när man slutat använda salvan. Studien är så länge positiv och biverkningarna, i form av vikt, lust och humör, är inte så stora att man inte vill fortsätta med studien.
Det är däremot inget som säger att manligt preventivmedel kommer att ersätta preventivmedel för kvinnor – snarare kan man se det som ett komplement. Det lär dock dröja innan vi ser det på marknaden.
– Ibland kan det låta som att vi forskare säger samma sak hela tiden, att det snart kommer ett hormonellt preventivmedel för män. Men det är steg för steg som de här studierna görs. Nu är det dags för den större studien där vi verkligen använder det som preventivmedel, säger Kristina.
Foto: IBL