Polen driver igenom kritiserad abortlag – detta gäller nu

Polen driver igenom kritiserad abortlag – detta gäller nu

Nu genomdriver regeringen i Polen förslaget om allt stramare abortlagar i landet, något som lett till nya protester.
Det här vill du veta om abort
Slå på ljud

Efter det att Polens förvaltningsdomstol i oktober klubbade att abort av skadade foster strider mot landets grundlagar är det nu i princip totalt förbud för en kvinna att genomgå en abort. Detta eftersom majoriteten av landets aborter genomförs på grund av just fosterskador. Framöver kommer abort endast tillåtas vid graviditet efter våldtäkt, incest eller när moderns liv är i fara.

Anti-abort-aktivister menar att...

Elzbieta Korolczuk som är docent i sociologi vid Södertörns högskola berättar i SVT att argumenten för den nya lagen bland annat är att abort kan vara skadligt för kvinnan.

– De påstår att kvinnor som genomför en abort kan drabbas av ”abortsyndrom”, något som inte har stöd i vetenskapen, säger Elzbieta Korolczuk och fortsätter:

– En annan strategi som används nu är att skadade foster likställs med funktionshindrade personer så att de kan ses som en minoritetsgrupp och skyddas av staten.

Ny protester i landet

När regeringen drev igenom domen under onsdagen, samlades tusentals människor som är kritiska till abortförbudet och protesterna bröt ut. De marscherade genom staden och tusentals slöt upp utanför domstolsbyggnaden i Warszawa. Detta trots landets förbud mot folksamlingar under rådande pandemi.

Polen hade redan Europas strängaste abortlagarna

Sedan 1993 är det förbjudet med abort i landet, med undantag för graviditeter till följd av incest och våldtäkt, fall där det finns risk för kvinnans hälsa, eller om fostret har allvarliga skador – vilket regeringen nu säger nej till.

Protester utbröt även i oktober

Också i samband med att förslaget klubbades i oktober 2020 samlades tusentals människor i Polen för att demonstrera. Och premiärministern valde tillslut att sätta in militärpolis mot demonstranterna.

– Våldshandlingar, barbari och vandalisering är fullkomligt oacceptabelt, fräste premiärministern Mateusz Morawiecki under tisdagen samtidigt som gator och torg åter fylldes med demonstranter.

Amnesty: Många kommer ta till osäkra aborter

Amnesty International har följt förhandlingarna på plats i Polen, och i oktober slog de fast att de är oroliga för konsekvenserna av beslutet:

”Dagens avgörande av den polska författningsdomstolen innebär att många kommer att tillgripa hemliga eller osäkra aborter, särskilt de som inte har råd att resa eller söka privat vård.”

Även i Sverige slöts man samman - bild från demonstrationen utanför Polens ambassad i Stockholm i oktober 2020.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Så hård är Polens nya abortlag – tusentals i protest
6 stora händelser att ha koll på 2021
9 feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2020