Undvik julgrälen – så hanterar du din och partnerns svartsjuka

Undvik julgrälen – så hanterar du din och partnerns svartsjuka

Det är jul och ni ska fira i era hemstäder och träffa gamla vänner – och ex. Hur hanterar man egentligen svartsjukan? Baaam har pratat med en psykolog som ger dig alla tips du behöver för att klara julen.

När det är dags för jul är det inte alla par som firar tillsammans – många ger sig istället hem till sina respektive hemorter för att fira med sin familj. Men med jul kommer även juldagsfesten med alla gamla vänner – och ragg och ex. Hur hanterar man i det sin egen svartsjuka? Och hur hanterar man en svartsjuk partner?

per-hoglund

Per Höglund, leg. psykolog vid Institutionen för psykologi i Umeå Universitet.

Per Höglund är leg. psykolog vid Institutionen för psykologi i Umeå Universitet och han vet precis hur du ska göra för att undvika onödiga julgräl och ångest.


Varför är man egentligen svartsjuk?

– En viktig faktor i att slippa svartsjuka är trygghet. Känner du dig trygg med att du duger och att din partner också visar att denne är trygg i relationen och inte behöver andras bekräftelse finns det inte så stor anledning till svartsjuka. Det är också viktigt att man vet att om någon skulle ragga på ens partner kommer denne att dra gränser och markera det – för attraktion kan man inte undvika men så länge du även där är trygg blir svartsjukan sällan ett problem.

– Om du däremot är osäker på om du duger som person är det vanligt att du tänker att den andre bara är ihop med dig för att vara snäll. Då är det också vanligt att du försöker bekräfta din hypotes genom att studera omgivningen, leta tecken och se hur folk behandlar din partner – och letar du hittar du.


Finns det någon gång det är normalt att vara svartsjuk?

– Svartsjuka är delvis kopplat till hur många år man varit i relationen. I en nyförälskelse är allt väldigt skört eftersom förälskelsen till sin natur gör en sårbar. Man är ofta förälskad i en illusion och då vill man inte partnern ska förstå att man är en verklig människa utan att denne ska tycka att man är fantastisk. Då är det också vanligt att man är rädd för att de ska lämna en om man visar sig mänsklig och därför blir man mer svartsjuk, rent naturligt. Har man i stället varit i en relation längre så brukar man veta att kärleken står ut med en hel del.

Läs också: Tre olika KK-typer – så får du relationen att funka

Hur brukar svartsjuka yttra sig?

– Oron gör att du försöker få kontroll över situationen och ett sätt att få kontroll är att testa din partner. Man kanske läser dennes sms och mejl och försöker betrakta folk när man är ute tillsammans – man söker efter hot och letar bevis. Problemet är att det kontrollerande beteendet blir väldigt jobbigt i en relation och har du en partner som beter sig normalt men som hela tiden blir anklagad för saker av dig så det blir en ansträngning. Vissa partners stänger då helt av kontakten till omvärlden för att blidka sin svartsjuka partner men det gör att personen vingklipps och på lång sikt får man inte luft då. Man kommer inte att stå ut. Men det kan även vara så att ens partner är väldigt gränslös i sitt närmande till andra personer och då kanske denne behöver lära sig att markera och dra gränser när andra flörtar med denne.


Hur hanterar man sin egen svartsjuka?

– Ofta kan det vara hjälpsamt att du pratar om svartsjukan, berättar hur det känns och försöker titta på vad som är realistiska tankar och vad som är orealistiska sådana. Problemet med om du börjar kontrollera partnern genom att till exempel läsa sms blir du lätt beroende av det. För du är orolig, så läser du och hittar ingenting och då lugnas du. Sedan kommer tvivlet tillbaka och då gör du likadant igen eftersom du vet att du blir lugn av det. Det du måste lära dig är att förlika sig med tanken på att du ändå inte kan kontrollera en annan person och istället lita på att du duger och att ni har trevligt tillsammans. Du måste acceptera att partnern är med dig av egen, fri vilja och inte för att du kontrollerar denne.

Läs också: 12 svar på vanliga frågor om sex och relationer


Hur hanterar man sin partners svartsjuka?

– Det jag tänker är grunden till det mesta är att visa mycket kärlek. Om ens partner är osäker på sig själv är det förstärkande för självkänslan att man lever i en relation där man får mycket bekräftelse och uppmuntran. Då kan man lösa grundproblemet med att partnern är otrygg i sig själv. Men det är inget man kan säga en gång och så är det bra – det är ett dagligt jobb. Kärlek är inte ett hundrameterslopp, det är ett maraton.


Vad gör man om man är orolig för att partnern ska träffa sitt ex under julhelgen?

– Skulle din partner vara orolig inför att du ska träffa ditt ex på julen är det viktigt att inte lugna personen eftersom du ändå inte kan ge garantier och det förstärker orosbeteendet som kommer att kräva lugnande svar varje gång. Säg istället att du inte har några intentioner att träffa ditt ex men att du kan inte lova att ni inte ses och att det oavsett inte är ett problem eftersom du älskar din partner. Däremot kan ni göra upp spelregler tillsammans – kanske är det okej att ni ses men inte okej att ni sitter hemma hos varandra och kramas och ser på film. Men det får ni komma överens om i så fall.


Vad gör man om man ser partnern läsa ens sms?

– Det första du ska göra är att försöka förstå sin partners oro och kanske säga att ”nu verkar det som att du är väldigt orolig eftersom du läser mina sms”. Sedan måste du dra en gräns och säga att det inte är okej att oron gör att partnern läser ens sms och kränker integriteten. Att bli arg kanske hjälper på kort sikt men det kommer inte ta bort oron och det kan nog tysta mer än att hjälpa – kanske blir partnern bara ännu skickligare på att dölja sina övertramp.

Läs mer: 12 tecken på att du lever i ett destruktivt förhållande

Bildkälla: Thinkstock