Recap på 5 minuter: Stormningen av USA:s kongress

TT

Recap på 5 minuter: Stormningen av USA:s kongress

Under gårdagen samlades USA:s kongress för att formellt godkänna Joe Biden som president. Men tiotusentals Trumpanhängare samlades samtidigt för att protestera mot valresultatet och stormade senare Kapitolium. Baaam recapar vad som hänt.
Stormningen av USA:s kongress – se bilderna
Slå på ljud

Efter ett långt valår och ett oerhört jämnt presidentvalsrace under 2020 kunde till sist Joe Biden konstateras som vinnare och den som kommer att tillträda som USA:s nästa president. Den 6 januari samlades kongressen i USA för att formellt godkänna honom för presidentposten – men då bröt kaos ut.

Vad hände egentligen? Varför stormades Kapitolium? Baaam reder ut.


6 januari 2021 – Trump håller tal i Washington D.C.

Inför att kongressen ska godkänna Joe Biden som president håller samtidigt den nuvarande presidenten Donald Trump ett massmöte i Washington D.C. Till det dyker tiotusentals Trumpsupportrar upp. Under talet säger Trump att presidentvalet var riggat och att resultatet inte är legitimt.

”Jag kommer aldrig erkänna mig besegrad”, säger Donald Trump till sina anhängare.

Trump ifrågasätter även senatsvalet i Georgia, där det under dagen stod klart att demokraterna tar båda posterna och därmed ger demokraterna majoritet även i senaten.

Han manar massorna att gå till Kapitolium, där kongressen ska godkänna Joe Biden, och ber vicepresident Mike Pence att se till att avfärda resultatet.

Foto: TT

6 januari 2021 – Demonstranter stormar Kapitolium

Tiotusentals Trumpsupportrar marscherar mot Kapitolium och tumult uppstår. Hundratalet demonstranter bryter avspärrningarna och tar sig in i Kapitolium. Många av dem bär Make America Great Again-kepsar och Trump-kläder men det finns även de som bär Vikingutklädnader, olika typer av kamouflage och sydstatsflaggor.

Foto: TT

Polisen utrymmer kongressens ledamöter som samtidigt tvingas avbryta godkännandet av Joe Biden. Väl inne tar sig demonstranterna in i talmannen Nancy Pelosis kontor och senatskammaren. Tårgas och vapen avfyras när sammandrabbningar med polis och det inkallade nationalgardet sker.

Flertalet vapen beslagstags efter tumultet. 52 personer grips och fyra personer bekräftas döda efter stormandet. En person, den 35-åriga Trumpsupportern och veteranen Ashli Babbit, sköts till döds av polisen.

6 januari 2021 – Donald Trump publicerar en video

Först flera timmar efter stormandet publicerar Donald Trump en video på sociala medier. I den ber han demonstranterna att lämna Kapitolium – men samtidigt kallar han dem för ”patrioter”, upprepar att valfusk förekommit och säger:

”Gå hem, vi älskar er”.

Kort efter detta beslutar Twitter att stänga av funktionen för att gilla eller dela videon eftersom den riskerar bidra till våld. Senare under kvällen stänger de tillfälligt ned Donald Trumps konto med hänvisning till att han brutit mot användarreglerna. Efter detta beslutar Facebook och Instagram att göra likadant. Facebook och Youtube har även raderat videon där Trump manar på supportrarna.

6 januari 2021 – Utegångsförbud i Washington D.C. utfärdas

Under kvällen beslutas om ett utegångsförbud ska gälla under natten i Washington D.C. Förbudet träder i kraft klockan 18:00 och ska gälla till klockan sex på morgonen. Undantagstillstånd ska även gälla i staden under två veckor.

6 januari 2021 – Joe Biden kallar kaoset en attack mot demokratin

Under kvällen kommenterar så den tillträdande presidenten Joe Biden händelserna vid Washington D.C.

– Det här är en attack på vår demokrati. Det här måste upphöra nu, säger Biden.

Foto: TT

Biden skickar även en uppmaning mot Donald Trump och ber honom fördöma händelserna:

– Det här är ingen demonstration, det är uppror. Demokratin är skör och att bevara den kräver att ledare har mod att stå upp för den och inte tänker på personliga intressen.

6 januari 2021 – Kongressen återupptas

När demonstranterna drivits ur kongressen kunde ledamöterna återuppta arbetet med att godkänna Joe Biden som president. Sittande vicepresident Mike Pence är ordförande och när han åter satte sig i salen följde han inte Trumps linje med att motarbeta valresultatet. Han höll istället ett tal där han fördömde våldet och hyllade demokratin.

– Ni vann inte. Våld vinner aldrig, frihet vinner. Det här är fortfarande folkets hus. Låt oss fortsätta med vårt arbetet, sa Pence.

Foto: TT

Han fortsatte med att konstatera att alla de som varit inblandade i våldet kring kongressen ska ställas inför rätta.

7 januari 2021 – Diskussioner om att avsätta Trump i förtid

Under natten mot torsdagen går flera tunga företrädare för det republikanska partiet ut för att fördöma Donald Trumps agerande och flera nära medarbetare till Trump har även beslutat att säga upp sig. Bland dem återfinnsd den biträdande stabschefen Chris Liddell, den nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien och den biträdande säkerhetsrådgivaren Matt Pottinger.

Enligt uppgifter från CNN har ministrar i Trumps egen regering inlett diskusisoner om att åberopa det 25:e tillägget i konstitutionen som gör att presidenten kan avsättas i förtid. De menar att han ”förlorat vettet” och kan orsaka stor skada de två veckor som återstår av hans presidenttid.

7 januari 2021 – Joe Biden bekräftas som president

Under torsdagsmorgonen, svensk tid, bekräftar kongressen slutligen att Joe Biden vunnit presidentvalet i USA 2020. Efter att alla röster har räknats stod det klart att Joe Biden kammat hem 306 röster mot Donald Trumps 232. Biden kommer att sväras in i Vita huset den 20 januari.

7 januari 2021 – Donald Trump erkänner sig besegrad

Efter kongressens bekräftande av Joe Bidens vinst gick Trump ut för att för första gången erkänna sig besegrad. Han menade därtill att han skulle överlämna maten på ett fredligt sätt.

– Även om jag fullständigt motsätter mig resultatet av det här valet så kommer övergången ske ordnat, säger Trump i ett uttalande enligt CNN, uppger Aftonbladet.

Efter detta fortsatte han dock att upprepa de påståenden som ledde till stormningen av kongressen.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Nathalie Mark: ”Kamala Harris visar kvinnor världen över hur ännu ett glastak kan krossas”
Så funkar presidentvalet i USA – steg för steg
Recap på 5 minuter: George Floyds död och demonstrationerna i USA