Relationsexperten: "Därför funkar de 36 kärleksfrågorna"

Relationsexperten Henrik Fexeus förklarar varför du ska testa det omtalade frågeexperimentet på nästa dejt.

Få saker gör oss så förväntansfulla som en lovande kärleksstrategi. För ärligt talat, de flesta tips som sägs kunna få två personer att falla för varandra är rätt ointressanta. Trots det går det inte att låta bli att undra vad det egentligen är som styr förälskelse, och om det går att påverka eller manipulera.

Stockholm, Sweden 2011-05-17Henrik Fexeus.Nerikes Allehanda. Latte.

Den amerikanska psykologen Dr Arthur Aron får fortfarande mycket uppmärksamhet för sitt 20 år gamla kärleksexperiment genom vilket främlingar sägs ha goda chanser att bli förälskade i varandra genom att svara på 36 personliga frågor tillsammans (läs mer om det här).

Henrik Fexeus, relationsexpert och författare.

Henrik Fexeus är författare och expert på relationer samt omedveten kommunikation och påverkan. Han tror på experimentet.

– Arthur Arons frågor är smått genialiska, då de får fler effekter än vad som syns på ytan. Inte nog med att du och den andra börjar diskutera värderingar och vad ni tycker är viktigt i livet, vilket i sig är något man sällan gör på djupet i början av en relation. Eftersom frågorna dessutom tar upp saker som man kanske inte funderat på tidigare, får du också en insyn i hur den andre tänker. Du får inte bara ett svar på en fråga, du får även veta hur det svaret kom till och hur den andre personens tankar fungerar. En sådan insikt skapar både en djupare och intimare förståelse för den du har mittemot dig, förklarar han.

Men frågorna är inte bara utformade för att ni ska lära känna varandra ovanligt snabbt. De bidrar också till en stark vi-känsla, förklarar Henrik Fexeus.

– Flera av dem har som huvudsyfte att skapa känslomässig tillhörighet er emellan. Därför är det inte så konstigt att du får en väldigt djup relation till en du går igenom dessa frågor med. Om det sedan också finns ett mått av fysisk attraktion mellan er, då blir det väldigt svårt att hålla sig ifrån varandra.

Two Coffee Drinks from Above

Här hittar du alla frågor i kärleksexperimentet.

Läs mer!
Överläkaren berättar: Så tränar du dig smartare!
Känner du dig låg? Här är sex tänkbara orsaker
Därför borde du ta en skogspromenad snart!

Mer från oss på Baaam: