Corona bra nyheter

Ren luft och klart vatten – 5 positiva nyheter under coronakrisen

Coronaviruset medför mycket negativa upplevelser och känslor. Men människors ageranden har också bidragit till positiva effekter – framförallt för naturen. Här är 5 positiva nyheter.

Mycket är ovisst när det gäller coronapandemin vi just nu befinner oss i. Vardagen ser annorlunda ut för många människor på grund av den sociala isoleringen. Personer varslas och ekonomin påverkas något enormt.

Självklart är det viktig att hålla sig uppdaterad kring läget och riktlinjerna som ofta ändras. Men det är lätt att fastna i det tunga nyhetsflödet. Till exempel visade Baams undersökning kring hur unga kvinnor mår under coronakrisen att hela 72 procent mår dåligt av att följa nyhetsrapporteringen.

Som ett avbrott i nyhetsflödet har vi därför valt att lista fem positiva nyheter som den här krisen trots allt fört med sig.

Människor hjälps åt mer än någonsin

Kreativiteten och hjälpsamheten flödar i kristider. Grannar sätter till exempel upp lappar för att hjälpa de äldre i sina lägenhetshus med inhandlingen av mat. KTH-studenten Sophie har skapat ett forum online för att hjälpa elever som måste plugga hemifrån med matten. Restaurangerna på Rörstrandsgatan i Stockholm har skapat en gemensam så kallad pick up-zon utomhus för att det ska vara säkrare att köpa hämtmat.

Vattnet i Venedigs kanaler är klarare

Venedig är med sina kanaler ett otroligt populärt resmål för turister. Men på grund av pandemin är vattenvägarna mycket mindre trafikerade. Det har medfört att kanalerna är klarare än någonsin. Anledningen är att båttrafiken normalt sett rör upp bottensediment till vattenytan, säger en talesperson för Venedigs borgmästare till CNN.

Luftföroreningarna i Italien har minskat

Satellitbilder visar att luftföroreningarna i norra Italien har minskat märkbart. På grund av karantänerna i Italien trafikeras inte vägarna alls på samma sätt. Mindre utsläpp har givit luften en chans att återhämta sig. Faktum är att utsläppen av kväveoxid minskar över hela Europa, skriver TT. Även i Kina syns förändringen, uppger Reuters.

Bergen i Krakow syns igen

Invånare i Krakow har delat med sig av en ny utsikt på sociala medier. Vanligtvis täcks Tatrabergen av smog, en blandning av dimma och luftföroreningar. Men på grund av den pågående isoleringen syns bergen igen.

Fågelsång hörs på nya platser

En kvinna vid namn Rebecca Arendall Frank som lever i Wuhan, där coronautbrottet startade, har delat med sig av positiva nyheter i allt det mörka. Hon har suttit i karantän med sin familj i över 50 dagar.

”Just nu hör jag fåglar utanför mitt fönster (på våning 25). Jag brukade tro att det inte fanns fåglar i Wuhan eftersom du sällan hörde eller såg dem. Nu vet jag att de inte hördes förut på grund av trafiken och alla människor”, skriver hon, rapporterar sajten Goodthingsguy.

Läs mer:

Här är modemärkena som stöttar under coronakrisen

Byta karriär i coronatider – 3 tips till dig som vill byta jobb

Så umgås du med vännerna i coronatider – utan att ses fysiskt