Filmen visar USA:s skeva kvinnosyn – spelarna är nakna när de pratar om kampen om jämställdhet

USA:s kvinnliga hockeylandslag har fört en lång kamp för bättre villkor och lön. Men en ny kampanj för sportkanalen ESPN visar hur mycket landet har kvar att jobba på när det jämställdhet.

Läs mer: Svenska reportern gör sitt jobb – då väljer männen att antasta henne

I mars bojkottade det amerikanska, kvinnliga hockeylandslaget världsmästerskapen som en reaktion på dåliga villkor och löner. Efter långa förhandlingar kom landslaget och USA Hockey överens om bättre löner, något som av många sågs som en stor framgång för jämställdheten i USA:s idrottsvärld.

 

Nu firar spelarna det modiga och framgångsrika året – genom att klä av sig. I ett klipp för sportkanalen ESPN poserar spelarna nakna i hockeyrinken med skridskor och hockeyklubbor och pratar samtidigt om den kamp de har fört för bättre löner och villkor. Bilderna är till det årliga ”Body Issue” där både kvinnliga och manliga idrottare poserar nakna, men när hockeyspelarna samtidigt pratar om jämställdhet blir resultatet särskilt skevt.

– För ungefär ett och ett halvt år sedan började sträva efter att förändra den kultur och det tankesätt inom amerikansk hockey när det gäller hur kvinnor och unga tjejer behandlas, säger en spelare i klippet.

Någon som har reagerat på klippet är Nina Åkestam. I ett Facebook-inlägg beskriver hon hur filmen gör henne mållös och hur diskussionen om kvinnliga idrottare i USA ofta ser ut.

”Diskussionen om sportstjärnor som kritiseras för att vara ”okvinnliga” och försöker bevisa motsatsen genom att posera avklätt och ”sexigt” återkommer ofta i USA och är ett tecken på hur jävla kort ett av världens mest inflytelserika länder har kommit. Att någon har mage att kommentera folks utseende när de är bäst i världen på något som inte alls har med utseende att göra”, skriver hon.

Nina poängterar att alla spelare inte ställt upp i filmen och att de självklart är en del av samma patriarkala system som oss alla, men att visa kvinnorna nakna i ett helt sammanhang som är helt obegripligt inte gör spelarna några tjänster.

”Att objektifiera kvinnor är inte modigt. Det är gammaldags, utdaterat och fegt. Jag förstår att hockeylandslaget är en del av samma patriarkala skitsystem som alla andra, och att det är därför några av dem (obs då att de flesta i laget inte är med) tycker att det här är en bra idé. Men varje gång en viktig, framgångsrik kvinna ställer upp på sånt här förminskar hon inte bara sig själv, utan spelar också precis det system som kritiserade henne från början rakt i händerna”, skriver hon.

Foto: ESPN