Ring samtid ring, ett alternativ till SVTS klassiska nyårsdikt

Ring, samtiden, ring! – här är nyårsdikten för dig som vill ha ett alternativ till SVT

Till alla som vill ha något annat än Mikael Persbrandt och SVT. "Vi vill att filmen ska visa det Sverige vi lever i och vill ha - ett Sverige där alla får plats".

Carolin Runnquist och Ida Westin är två kvinnor som brinner för jämlikhet och mångfald. Båda figurerar inom det privata näringslivet för sitt engagemang i frågorna och har fått utmärkelser som Supertalang och Årets IT-kvinna 2018.Nu är de också aktuella med initiativet ”Ring, samtiden, ring”. Ett alternativ till Tennysons klassiker ”Nyårsklockan”, som traditionsenligt direktsänds från Skansen i SVT vid tolvslaget på nyårsafton. Många kända röster har fått uppdraget att läsa de viktiga orden, och i år är det skådespelaren Mikael Persbrandts som fått äran. Något han kommer göra ”otroligt bra”, enligt ett uttalande i Aftonbladet.


Men många röster har önskat ett nyårstal med tydligare ankare i samtiden och verkligheten, något som Carolin Runnquist och Ida Westin hörsammade och valde att lösa på egen hand.

Vi hade önskat ett mer framåtlutat val, som speglar den tid och den framtid vi ser. Vi vill dock poängtera att projektet inte på något sätt har med personen Mikael eller SVT att göra, utan är en reaktion på strukturen, maktbalansen och normen som finns i Sverige idag. Vi ville skapa ett alternativ – en nyårsinringning som speglar mångfald, jämlikhet och hopp, säger de till Baaam.

32 starka röster

Totalt innehåller dikten 32 strofer och duon har kontaktat lika många personer som var och en kommer läsa upp varsin del av texten.

– Vi vill att filmen ska visa det Sverige vi lever i och vill ha – ett Sverige där alla får plats. Oavsett kön, etnisk bakgrund, funktionsvariation, sexuell läggning eller politisk åskådning, betonar Carolin Runnquist och Ida Westin.

Den färdiga filmen kommer sändas på Instakontot ”Ringsamtidring” och Facebook-eventet med samma namn klockan 23.55 den 31 dec.

Några av namnen som är med och läser:

Gudrun Schyman

Stina Wollter

Helene Barnekow (VD Microsoft)

Amanda Oxell, grundare av annonsrådet (och tidigare Baaam-brud reds. anm)

Cissi Wallin

Ida Östensson (Make equal & Fatta)

Arantxa Àlvarez (Programledare, Radiopratare och sångerska)

Peter Svensson & Nina Rung (Huskurage)

Johan Grundén (Producent och komiker)

Anja Frey (Chef för Fryshuset)

Carolin Solskär (Metoo Sverige)

Tippu Mahmood (Entreprenör)

Memona Khamara (Konstnär)

Linda Wenthe (Tecken som stöd)

Per Granqvist (Journalist och författare)

Kongo United

Martin Mutumba (Fotbollsspelare)

Sheila Arnell (Influencer och bloggare)

Fotograf: Örjan Månsson, instagram

Läs också:

11 viktiga citat om feminism som alla borde läsa

Ingen älskar dickpics – här är filmen som beskriver det bäst