Platser som omfattas av rökförbudet.

Röka på balkongen? Den ultimata guiden till rökförbudet

Den första juli införs det nya rökförbudet, men vad innebär det egentligen? Får man till exempel röka på stranden, och hur är det egentligen med balkongen? Baaam reder ut!

Nu har du kedjerökt ditt sista paket rosa Blend på en uteservering i Sverige! Från och med den första juli 2019 råder rökförbud på en rad olika ställen. Bland annat får du inte längre röka i lekparken, på idrottsplatsen, vid entrén till biblioteket eller, som tidigare nämnts, uteserveringen.

Men vi har ändå en del frågor som behöver svar kring var man får och inte får röka efter den första juli. Här besvarar vi dem!


13 frågor och svar om rökförbudet

Får man inte röka på NÅGON uteservering? ALLS?

Nej. Den nya lagen är skriven på ett sätt som inte lämnar utrymme för några undantag. Och det gäller egentligen ÄVEN utomhuskrogen Trädgården i Stockholm, men trots det har Stockholm stads miljöförvaltning försökt ge utestället undantagstillstånd. Ärendet utreds nu av Länsstyrelsen.

Kommer det att finnas rökrutor på uteserveringarna?

Nej, men Trädgården i Stockholm utreds som sagt just nu för undantag i frågan. De vill ha en rökruta som ligger så pass avskild att andra gäster på området inte märker av röken.

Får man röka precis utanför uteserveringen då?

Nja, eller inte i närheten av entrén i alla fall. Alla ska kunna gå in på ett rökfritt område utan att behöva passera ett rökmoln enligt lagen. Exakt hur långt ifrån entréerna man får röka är upp till varje kommun att reglera. I Stockholm har man ännu inte bestämt någon gräns utan bedömer från fall till fall, men det kan komma att innebära att krog- och butikstäta områden blir helt rökfria.

Men får man röka i RÖKRUM då?

Ja! Här får du bolma på bäst du vill – men du får inte ta med mat eller dryck in i rökrummet.

Får man röka hemma på balkongen?

Ja, här är det fritt fram.

Får jag röka hemma inomhus?

Ja, men bara om det är ditt permanenta boende. Tillfälliga boenden omfattas av rökförbudet.

Omfattas min vejp av rökförbudet?

Ja. Inhalering av tobak som förångas (att vejpa) är också förbjudet på dessa områden, och likaså e-cigaretter – även de som inte innehåller nikotin.

Omfattas vattenpipor av rökförbudet?

Ja. Rökning av örtprodukter förbjuds på områden och i lokaler där rökförbudet gäller.

Får man röka på konserter utomhus?

Det beror på var konserten hålls. Är det på en idrottsarena får du INTE röka. Alla inhägnade idrottsplatser omfattas nämligen av rökförbudet, oavsett vilket evenemang som arrangeras för stunden.

Får man röka vid busshållplatser eller på perronger?

Nej, och du får inte heller röka i anslutning till dessa platser, som till exempel på gångbanor i anslutning till spårområdet.

Får man röka på trottoaren?

Ja, men inte när du går förbi entréer till lokaler som omfattas av rökförbudet. Till exempel sjukhus, vårdcentraler, bibliotek, skolgårdar, tågstationer, busshållplatser, lekplatser, uteserveringar eller taxizoner. Entréer till lokaler som allmänheten har tillgång till (till exempel butiker) omfattas också av rökförbudet.

Får man röka på stranden?

Det beror på vilken strand! Fler kommuner har infört rökförbud på allmänna badstränder, men det är upp till varje kommun att bestämma.

Vad riskerar man för straff om man skulle trotsa rökförbudet?

Du kan åtalas och dömas till böter. Om den som ansvarar för det rökfria området ber dig fimpa och du vägrar kan du bli avvisad från platsen. Om du vägrar lämna det rökfria området gör du dig skyldig till olaga intrång, och då är påföljden böter.

Du kan läsa mer om det nya rökförbudet på Folkhälsomyndighetens hemsida här!

Läs mer:

En cigarett om dagen fördubblar risken för plötslig spädbarnsdöd