Folo

Så är livet utan filter på Instagram

FOLO, fear of living life offline, innebär en rädsla för att visa livet som det verkligen är. Utan förskönande filter och glada bildtexter. Men vad händer om vi börjar leva filterfritt? Baaams Angelica Lagergren testade i tio dagar.

De flesta som jag följer på Instagram har snygga och stylade bilder. Filter väljs med stor omsorg och skålen med chiapudding är noga putsad från fingeravtryck och kladd. Allt för att inte frukosten ska se osmaklig ut när den delas i sociala medier. Mitt flöde är fullt av perfekt bäddade sängar som ser ut att vara hämtade från en sajt för lyxhotell. Semesterbilderna är idel vackra vyer och brunbrända människor, inga röda, flagnande näsor eller myggbitna ben.

WHAT: Se hur många likes du fick på Instagram under 2015

Jag erkänner att jag inte annorlunda än någon annan. Jag flyttar undan saker när jag ska instagramma så att det inte ser stökigt ut. Jag lägger alldeles för mycket tid på att ställa kaffekoppen snyggt bredvid glaset med apelsinjuice när jag ska ta en bild på min ”lyxiga frukost”. Jag brukar ta ungefär 15 selfies innan jag väljer en som känns bra. Jag använder alltid filter, favoriterna just nu är Aden eller X-pro II.

”Tänk om folk skulle tycka att mitt liv verkade tråkigt och stökigt utan filter?”

I dag har jag har över 11 000 följare på Instagram och när jag bestämde mig för att leva filterfritt i 10 dagar, och visa upp livet precis som det är, måste jag erkänna att jag var livrädd för att tappa följare. Tänk om folk skulle tycka att mitt liv verkade tråkigt och stökigt utan filter? FOLO, fear of life offline, innebär en rädsla för att visa livet som det verkligen är i sociala medier – helt utan förskönande filter. Jag måste erkänna att jag absolut är rädd för att leva filterfritt – och jag tror inte att jag är ensam om det.

Dag 1: Filterfri äppelpaj

Jag bakade en äppelpaj till några middagsgäster och var tvungen att lägga ut en bild på det. I vanliga fall hade jag lagt upp en alldeles lagom stor bit av pajen på en tallrik. Därefter hade jag ringlat lite vaniljsås över och låtit en kaffekopp skymta i periferin. Det ger dessutom extra mycket myskänsla om man ser några tända ljus i bilden.

Kolla in: Kim Kardashians och Kanye Wests första dejt – se filmklippet här

Nu tog jag istället en bild rakt uppifrån, riktigt nära och bilden blev ganska suddig. Jag fick en konstig och jobbig känsla i hela kroppen när jag tryckte på publicera. Inget filter, ingen skämtsam bildtext till om att min dotter kanske hade tagit bilden. Nix. Bara en äppelpaj i närbild, varken mer eller mindre. Tappade jag följare? Ja, 14 stycken avföljde mig. Jag fick flera ironiska kommentarer om att det såg väldigt gott ut. Jag tänkte ta bort bilden men eftersom mitt liv som filtrerat bara hade börjat skärpte jag mig och lät den ligga kvar. Bilden fick 202 likes trots att pajen såg osmaklig ut.

Dag 2: Stökig lekhörna

Jag har en son och en dotter och när jag lägger ut bilder på mina barn brukar det varken vara stökigt eller kladdigt, trots att det i verkligheten är exakt så när man är småbarnsmamma. Visst har jag lagt ut någon bild på min dotter Alice när hon har glass runt munnen, men det tillhör inte vanligheterna. Det är inte heller så städat och fint hemma som det verkar på sociala medier, åtminstone inte i hela huset.

Jag väljer självklart vilken del av huset jag fotar och lägger ut. Den här bilden som jag la upp på Instagram var riktigt stökig, det var kaos i hörnan där Alice satt och läste en bok. Jag väntade med skräckblandad förtjusning på hur många som skulle avfölja mig. Det var ingen som slutade följa mig, jag fick 483 likes och många kommentarer om hur gullig bilden var. Förvånande? Ja, faktiskt.

Dag 3: Sopberget

En vanlig syn hemma hos oss är ett berg av soppåsar i hallen. Kan jag verkligen ta en bild på det och lägga ut? Är inte det lite väl äckligt? Jag gjorde det med bildtexten: ”Jag slänger soporna sen! Vad härligt det är när hallen förvandlas till ett soprum. #närärsen #jagskabara #soprumihallen.”

”Jag fick en konstig och jobbig känsla i hela kroppen när jag tryckte på publicera.”

Jag tappade inga följare efter den här bilden utan överöstes istället med kommentarer om att följarna kände igen sig. Någon tyckte att det var skönt att se att de inte var ensamma om att ha det så hemma. En annan taggade sin partner och pikade honom att han skulle slänga soporna oftare. Roligt och intressant!

Dag 4: Tamponger och stök

På den fjärde dagen la jag upp en bild med texten: ”Kaospackning till dopet men nu är vi i alla fall på väg till lokalen för att pynta”. I den öppna väskan låg det leksaker blandat med kläder, tamponger och skor. Jag brukar aldrig lägga ut bilder på tamponger eller trosskydd, men här syntes det tydligt att jag hade mens. Bilden fick 423 likes och några skrev att deras väskor också brukar vara slarvigt packade. Skönt med följare som känner igen sig tycker jag, mina följare är bäst!

Dag 5: Gnäll-selfie

Allt kändes bara fel den här dagen. Håret var nytvättat men såg flottigt ut, huden var röd och torr. Jag kände mig allmänt missnöjd och nedstämd som man kan göra vissa dagar. I vanliga fall skulle jag inte ha lagt ut en bild på mig själv och berättat hur missnöjd jag var, vem vill läsa om att jag tycker att livet är skit? Det var dock ganska befriande att få gnälla lite och jag fick flera peppande kommentarer. Bilden fick 283 likes och ingen avföljde mig efter att jag hade publicerat bilden.

Läs även: Den mest populära maten på Instagram är…

Dag 6: Typisk vardagsbild

Det här är en klassisk syn när jag är hemma hos min tvillingsyster. Jag försökte äta lunch samtidigt som jag rullade min son i barnvagnen med ena foten. Jag fick dessutom göra mitt bästa för att hålla min systers hungriga katt borta från min laxlunch. Bilden fick 538 likes och många kommenterade att de kände igen sig i min bild. Återigen, livet utan filter gör att många kan relatera till sina egna liv och vardagsproblem.

Dag 7: Osminkad selfie

Först tänkte jag inte lägga ut den här bilden. Jag kände inte att jag kunde lägga ut en bild på mig själv med kräm i hela ansiktet och dessutom helt utan filter? Jag har lagt ut osminkade bilder förut men då lägger jag alltid på glamfilter och gör den svartvit. Hur som helst så la jag ut bilden i alla fall och jag fick mängder av kommentarer från folk som också smörjer sig i sängen innan de ska gå och lägga sig. Bilden fick 229 likes, inte direkt någon likeraket men jag fick betydligt fler likes än vad jag trodde att jag skulle få.

Dag 8: Sotiga rosor

Jag ställde mina nyköpta rosor alldeles för nära värmeljusen och de fattade nästan eld. De blev alldeles svarta och sotiga. Synd på rosorna, men en perfekt bild till det här experimentet! Här kan jag visa att jag är både klantig och ärlig. Precis som med många av mina andra bilder under den här testperioden var det många som kände igen sig. Det här med FOLO kanske inte är så dumt i alla fall…

Dag 9: Sminkkladd

Jag får alltid mascara på ögonlocken när jag sminkar mig och det är något som verkligen gör mig irriterad. Jag la ut en bild på allt mascara-klet och frågade mina följare om tips och råd på vad jag kan göra för att undvika mascararester på ögonlocken. Det strömmade in kommentarer med olika tips! Jag fick även likes från olika sminkföretag eftersom jag gjort hashtaggen #makeup. Det var knappast en inspirerande make up-bild men roligt att så många gillade den!

Missa inte: Så tjänar du pengar på Instagram

Dag 10: Smutsigt diskberg

Diskberget i köket slutar aldrig växa, trots att vi har en diskmaskin. Jag fotade diskhon och la upp en bild på Instagram med texten ”Tänk att det kan bli kaos i köket trots att vi har diskmaskin” #vansinnig #hatarstök.” Jag fick kommentarer från folk som har det exakt likadant hemma. Jag fick också kommentarer om att jag borde lägga fem minuter på att ställa in det i diskmaskinen, så slapp jag vara irriterad. Men eftersom jag hade plockat ur diskmaskinen den här dagen var dealen att min man skulle ställa in den smutsiga disken. Den blev kvar exakt hela dagen i diskhon.

Angelicas tankar efter 10 dagar som filterfri

Jag trodde faktiskt inte att det skulle kännas så pass jobbigt att visa mer av mitt verkliga liv, men det var det. Att lägga filter på bilderna går av bara farten. Ibland när jag tar en bild kan jag tänka ”Åh, den här bilden kommer bli supersnygg med filtret amaro”. Jag gör väldigt ofta mina bilder svartvita och drar i kontrasterna, de blir alltid lite snyggare då.

”Jag har faktiskt fått fler likes och kommentarer under de här tio dagarna än vad jag fått på länge.”

Min största rädsla inför livet som filterfritt var att jag skulle tappa följare. Det är lite konstigt att jag är rädd för det, det spelar väl ingen roll egentligen? Jag trodde inte att jag skulle bry mig så mycket som jag faktiskt gjorde när jag såg att 14 stycken hade valt att sluta följa mig efter bilden på min äppelpaj.

Alltså WOW: Instagram-kontot som visar årets skandaler – med hjälp av Barbiedockor

Det roligaste var att visa min vardag som den är på riktigt och jag trodde aldrig att jag skulle få så många kommentarer från folk som känner igen sig i det jag la ut. Jag har faktiskt fått fler likes och kommentarer under de här tio dagarna än vad jag fått på länge. Folk älskade att jag visade bilder på sopor och disk!

Jag tycker att andra borde testa att leva några dagar utan filter. Vad är det värsta som kan hända? Att folk slutar följa dig? Det är värt det! Jag insåg att jag slösar alldeles för mycket tid på att tänka på hur mina instabilder ska bli perfekta. Den tiden jag lägger på att hitta exakt rätt filter ska jag helt enkelt lägga på någonting annat i fortsättningen.

Antal instaföljare vid experimentets start = 11 106
Antal instaföljare vid experimentets slut = 11 158

Du kommer även gilla:
Tjäna extra pengar till sommaren – knepen du aldrig testat
Kändiskvinnornas absolut bästa livsråd
Instagrams absolut hetaste mattelärare är här

Av: Angelica Lagergren

Foto: Privat