Läs mer: Vi har samlat 6 gåshudsframkallande effekter av #metoo
#Metoo-kampanjen har tagit frågan om sexuella trakasserier och övergrepp till löpsedlar och förstasidor. Var och varannan människa har den senaste tiden diskuterat tafs, sexistiska skämt och allt annat som ryms inom spektrat för trakasserier och övergrepp.
Men när man väl står där och någon drar ett skämt om våldtäkt, hur reagerar man då? Hur säger man ifrån när en kollega klappar en på rumpan på personalfesten? Självklart ligger inte ansvaret hos dig som blir utsatt. Det ligger hos förövare och personer i chefs- och maktpositioner. Med det sagt kan det vara skönt med tips om hur man kan bemöta sexuella trakasserier utan att gå sönder.
Vi bad Siri Helle, konsult på Psykologifabriken och medförfattare till boken ”Ensam eller stark”, om råd.
– Mitt tips är att vara rak och inte försöka linda in det, skämta bort det eller ge hintar. Att i neutral ton säga ”det där var inte okej”. Efter att ha gjort en sådan markering behöver du inte vara otrevlig mot personen om du inte vill det. Du kan gå vidare i samtalet, säger Siri.
Hon menar att det är viktigt att markera redan vid små överträdelser. Detta för att det i längden förhindrar de stora överträdelserna. Dessutom ger hon rådet att anpassa markeringen efter hur grov överträdelsen är.
– Till exempel om en kollega säger ”jag ska hem till regeringen haha” och pratar om sin fru. Det känns inte så fräscht. Men det räcker kanske att säga ”det där var inte så roligt”. Är det någon som tafsar kan det dock behövas en anmälan.
Siri menar att det är viktigt att söka stöd hos vänner eller kollegor i sin närhet.
– Du inser att det är inte bara du som känner såhär utan det är andra som tycker det är jobbigt. Då är det mycket lättare att säga ifrån. Det räcker med att en person är med en för att man ska våga sticka ut, säger hon.
Om du inte är den som blir utsatt utan snarare är en åskådare är det kanske ännu viktigare att markera mot beteendet.
– Dels bör du säga ifrån i stunden. Om det känns läskigt kan du bara ställa sig bredvid den som är utsatt så hen vet att hen inte är ensam. Kanske prata med personen efteråt och fråga om hen behöver hjälp eller stöd att gå vidare till chefen om det sker på en arbetsplats. Prata eventuellt med den som har gjort fel och förklara att det inte är okej.
Att säga ifrån vid överträdelser är ofta svårt. Och trots att övning ger färdighet blir det kanske aldrig lätt att markera mot andra människor, men det är likväl viktigt.
– Dels är det viktigt för allas bästa. Genom att säga ifrån minskar du risken att personen gör samma sak igen. Du visar även att du värdesätter dina egna känslor.
Foto: IBL, Kristin Öster