Så länge bör du ha sex – för att njuta maximalt

Vill du ha det extra skönt i sängen? Här är forskningen som visar hur länge sexakten bör pågå för att du ska nå maximal njutning.

Det är det manliga modemagasinet GQ som i en artikel diskuterar hur lång en sexakt bör vara för att nå maximal njutning. Artikeln refererar till olika forskningsstudier, bland annat en publicerad i Journal of Sexual Medicine som visar att medellängden för sex ligger på 5,4 minuter.

Författaren Rachel Hills skriver dock i sin bok The Sex Myth att senare forskning visar att medellängden har ökat och ligger på upp till 7,5 minuter.

sex_

Läs mer 3 oväntade rutiner som ger dig mer sex

Det ska tilläggas att samtlig forskning artikeln refererar till är gjord på heterosexuella personer. I studierna är inte heller förspel medräknat, vilket för de flesta är en förutsättning för njutning. Var gränsen går för när sexet börjar och slutar är dessutom något som skiftar från person till person. Tillsammans gör de här faktorerna resultaten mindre exakta. Trots det är forskare i dag ganska eniga om att medellängden för sex ligger mellan just 5-7 minuter.

Men om vi bortser från hur länge vi brukar ha sex, vad är då den optimala längden för att nå maximal njutning?

Svaret är mellan 3-13 minuter enligt en studie vid Penn State University.

I studien deltog amerikanska och kanadensiska sexterapeuter, psykologer, familjeterapeuter och socialarbetare, vilka i sitt yrke har pratat med många personer om deras sexliv. Studien visade att 1-2 minuter för de flesta anses för kort, 3-7 minuter är lagom eller tillräckligt, 7-13 minuter är önskvärt och mellan 10-30 minuter är för långt.

Håller du med?

Läs mer
Forskning visar: Därför gör sex att du går ner i vikt
4 vanliga sexdödare (och ytterligare en anledning att träna)
Starkare muskler ger mer sexuell njutning

Bildkälla Thinkstock