Så mycket måste du tjäna – för att köpa en etta i Stockholm

Så mycket måste du tjäna – för att köpa en etta i Stockholm

Många unga tjänar för lite för att kunna få lån för en etta i Stockholm. Det visar en undersökning från SBAB.

Läs också: Bostadskrisen fortsätter – nu tar det 35 år att spara ihop till en kontantinsats i Stockholm

SBAB har jämfört vad unga i Stockholm tjänar och vad bankerna kräver i inkomst för att man ska få ett bostadslån. Studien visar att det finns ett stort glapp där många inte kan få ta lån, det skriver lokaltidningssajten StockholmDirekt.


Läs också: Inte bara Stockholm – 90 procent av kommunerna har bostadsbrist

I undersökningen har man räknat på lån för en etta på 30 kvadratmeter i Stockholm. Förutsatt att man har en kontantinsats (vilket i snitt tar 35 år att spara ihop) kräver bankerna en månadslön på minst 36 000 kronor. Medelinkomster för unga mellan 25-29 år ligger på 21 515 kronor – alltså mer än 10 000 kronor i månaden under kravet. För kvinnor är medelinkomsten i den ålderskategorin dessutom 19 133 kronor, något som ligger långt under kravet.

Claudia Wörmann är boendeekonom på SBAB och menar att även om man får ihop en kontantinsats kan många trots det inte få ett lån.

– En egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger hon.

Men det finns skillnader även inom Stockholm. Vill du ha bättre chans på en bostad behövs i Botkyrka endast en månadslön på 25 000 kronor för en etta på 30 kvadratmeter.


Så har man räknat

Siffrorna utgår från försäljningsstatistik från Booli.se, lönen från SCB:s beräkningar från 2016 och kontantinsatsen består av 15 procent av slutpriset.

Om slutpriset på en etta är 2 786 800 ligger kontantinsatsen på 418 020. Då behövs en lön på 36 500 kronor i månaden.

Läs också: Vilse i andrahandsdjungeln? Så undviker du att bli lurad på bostaden

Foto: IBL