Så mycket mer skulle din t-shirt kosta om H&M betalar skäliga löner

Så mycket mer skulle din t-shirt kosta om H&M betalar skäliga löner

Hur mycket skulle din nya t-shirt från H&M kosta om de som gör den får löner som går att leva på? Det har Nordea räknat ut – och det är inte mycket pengar det handlar om.

Läs också: 10 jobb som ger en bra lön – och inte kräver någon utbildning

När du går runt i stans affärer och köper kläder från budgetkedjor är vi nog många som reagerat på hur det kan vara så billigt. Svaret ligger såklart i att lönerna för fabriksarbetarna är oskäligt låga.

I H&M:s fabriker i Bangladesh tjänar en arbetare 754 kronor i månaden medan man skulle behöva tjäna mer än det dubbla, 2083 kronor i månaden, för att kunna leva på det. Så hur mycket mer skulle kläderna behöva kosta oss för att fabriksarbetarna ska få rimliga löner? Inte mycket menar Sasja Beslik, chef för hållbara finanser hos Nordea.

Läs även: Island blir först i världen med att lagstifta mot ojämställda löner


Enligt en uträkning Veckans Affärer delat skulle det räcka med att en skjorta blir 2,88 kronor dyrare för att H&M ska kunna dubblera lönerna till sina fabriksanställda. Och om man på det lägger till 2,18 kronor kan alla arbetare leva på sina löner. Det handlar alltså om ungefär 5 kronor.

Här är Nordeas uträkning som ligger bakom:

Missa inte! Kvinnor tjänar 10 procent mindre än män – var med och #nailalönen


Men H&M själva menar att det är en förenklad bild.

– Det stämmer inte att ökade priser i butik leder till höjda löner hos leverantörer. Sömmerskan får exakt samma lön oavsett om hon eller han syr för ett varumärke som sätter högre eller lägre priser i butik och oavsett om tröjan kostar 199 kr eller 1 999 kr, skriver Petra Buchinger, presskontakt H&M Sverige, i ett mejl till GP, och fortsätter:

– Det vore helt fel om varumärken skulle sätta löner hos andra företag, utan det ska ske i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Petra poängterar att H&M ser till att de anställda företräds av demokratiskt valda representanter som förhandlar lönerna kollektivt. Dessutom för de samtal med nationella regeringar som är ansvariga för lönenivåerna samt med andra varumärken.

– Många parter behöver vara inblandade och målet med vårt arbete är att alla textilarbetare ska ha rättvisa levnadslöner, inte bara de som arbetar hos de leverantörer som H&M köper från. Självklart vill H&M att de människor som tillverkar våra produkter har en lön som räcker till. Utan tvekan, skriver hon.

Foto: TT/IBL