Läs också: 10 jobb som ger en bra lön – och inte kräver någon utbildning
När du går runt i stans affärer och köper kläder från budgetkedjor är vi nog många som reagerat på hur det kan vara så billigt. Svaret ligger såklart i att lönerna för fabriksarbetarna är oskäligt låga.
I H&M:s fabriker i Bangladesh tjänar en arbetare 754 kronor i månaden medan man skulle behöva tjäna mer än det dubbla, 2083 kronor i månaden, för att kunna leva på det. Så hur mycket mer skulle kläderna behöva kosta oss för att fabriksarbetarna ska få rimliga löner? Inte mycket menar Sasja Beslik, chef för hållbara finanser hos Nordea.
Läs även: Island blir först i världen med att lagstifta mot ojämställda löner
Enligt en uträkning Veckans Affärer delat skulle det räcka med att en skjorta blir 2,88 kronor dyrare för att H&M ska kunna dubblera lönerna till sina fabriksanställda. Och om man på det lägger till 2,18 kronor kan alla arbetare leva på sina löner. Det handlar alltså om ungefär 5 kronor.
Här är Nordeas uträkning som ligger bakom:
In #Nordea, we just had a look at the math and came up with this. Quite interesting, don’t you think? #fastfashion #livingwage @hm pic.twitter.com/ZntYTKTGyM
— Sasja Beslik (@SasjaBeslik) May 31, 2017
And here's the math behind... pic.twitter.com/aKxm2hVPnP
— Sasja Beslik (@SasjaBeslik) May 31, 2017
Missa inte! Kvinnor tjänar 10 procent mindre än män – var med och #nailalönen
Men H&M själva menar att det är en förenklad bild.
– Det stämmer inte att ökade priser i butik leder till höjda löner hos leverantörer. Sömmerskan får exakt samma lön oavsett om hon eller han syr för ett varumärke som sätter högre eller lägre priser i butik och oavsett om tröjan kostar 199 kr eller 1 999 kr, skriver Petra Buchinger, presskontakt H&M Sverige, i ett mejl till GP, och fortsätter:
– Det vore helt fel om varumärken skulle sätta löner hos andra företag, utan det ska ske i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.
Petra poängterar att H&M ser till att de anställda företräds av demokratiskt valda representanter som förhandlar lönerna kollektivt. Dessutom för de samtal med nationella regeringar som är ansvariga för lönenivåerna samt med andra varumärken.
– Många parter behöver vara inblandade och målet med vårt arbete är att alla textilarbetare ska ha rättvisa levnadslöner, inte bara de som arbetar hos de leverantörer som H&M köper från. Självklart vill H&M att de människor som tillverkar våra produkter har en lön som räcker till. Utan tvekan, skriver hon.
Foto: TT/IBL