Så påverkas kvinnor av Donald Trumps seger

Världen vaknade i dag upp till en ny amerikansk president – Donald Trump. Mannen har gjort sig känd för sexistiska uttalanden – men hur påverkas egentligen kvinnor av hans seger?

Läs mer: Sara Delshad om Trumps seger: ”Jag är mörkrädd, låg och orolig”

USA har sagt sitt – Donald Trump blir landets 45:e president. Bland hans vallöften finns att deportera alla papperslösa migranter, bygga en mur längs gränsen till Mexiko och avskaffa Obamacare. Men på Trumps hemsida är det på många håll otydligt vart han står i kvinnorättsfrågor.

Så vad innebär hans presidentskap för amerikanska kvinnor? Baaam har frågat Elizabeth Walentin, PR-konsult och expert på amerikansk politik.

– Konsekvenserna för kvinnor handlar om hans politik i alla områden. Abortfrågan till exempel är något som kanske inte ligger närmast Trumps hjärta, men vice presidenten Mike Pence är abortmotståndare, säger hon.

Mike Pence har länge varit abortmotståndare, och tidigare i våras skrev han under ett lagförslag att förbjuda aborter som görs på grund av genetiska defekter, och krävde att alla rester av foster ska begravas.

Trump har tagit tydlig ställning i frågan sjukvård och vill upphäva Obamas stora sjukvårdsreform, ofta kallad Obamacare, som har fått fler amerikaner att omfattas av en sjukvårdsförsäkring och har minskat statens sjukvårdskostnader.

– Hela Obamacare vill han rasera, och hälsa är absolut en kvinnofråga, säger Elizabeth.

Läs mer: Så reagerar kända kvinnor på Trumps seger

Mike Pence inflytande återkommer i frågan om samkönade äktenskap. USA:s högsta domstol beslutade förra året att legalisera samkönade äktenskap i alla stater, och Pence var en del av backlashen i landet när han skrev under ett lagförslag som många menade öppnade för diskriminering av HBTQ-personer.

– Det är många som oroar sig för det, Trump vill ta bort många av Obamas exekutiva order. Då kommer man tillbaka till Mike Pence som är motståndare till gayäktenskap.

Trump har tidigare sagt att han som president ska upphäva beslutet om legaliseringen, och att han ”inte tror på” samkönade äktenskap.

Dottern Ivanka Trump har fått visst inflytande i frågan om föräldraförsäkring.

– Trump har ganska okej policy där, han ger någon slags föräldraledighet. Det var tack vare Ivanka, hon pushade för att mammor ska få tid efter att de föder barn, där ser man hennes inflytande i kvinnofrågor. Men i svenska mått mätt är det inte imponerande, säger Elizabeth.

Men i frågan om jämställda löner och arbetsvillkor menar Elizabeth att vi inte kan förvänta oss mycket.

– Han är inte för några speciella åtgärder där, och det är samma med kvotering.

Läs även:
Hur står makt har USAs president? Baaam ger svar!
Här är valresultatet – om millennials fått välja
Här är åtta mäktiga kvinnor som regerar – och som du borde känna till

Foto: IBL, Unsplash