Trump i talarstolen och kvinnor som knyter sin näve i luften

Så påverkas kvinnors rättigheter om Donald Trump vinner valet

Hela världen väntar spänt på ett resultat i det amerikanska presidentvalet. Men hur påverkas kvinnorna ifall Donald Trump får sitta ytterligare fyra år? Och vad händer om han förlorar?
Så påverkas du av presidenten i USA
Slå på ljud

Presidentvalet i USA 2020 är ännu inte avgjort. Trots det utropade Donald Trump sig själv som segrare över Joe Biden redan under valnatten. Den som blir vinnare och därmed USA:s president i fyra år framöver kommer ha stort inflytande på hela världen. Ekonomin och klimatfrågan är några av de saker som kommer påverkas, likaså rättigheterna för kvinnor, svarta och HBTQI-personer.

Men vad innebär det för kvinnor om Trump vinner? Och vad händer om han förlorar? Vi har kikat på hur feminismen och kvinnors rättigheter påverkas beroende på vem som vinner presidentvalet:

Om Donald Trump vinner presidentvalet

Vinner Trump valet är det ett rejält bakslag för feminismen framför allt i USA. Trump är den första presidenten som deltagit i en marsch mot abort. Han har även dragit tillbaka bistånd till de internationella organisationer som verkar för legal abort, något som gör det svårare för kvinnor i USA att genomföra säkra aborter.

– Beslutet är ett stort bakslag mot kvinnors reproduktiva hälsa och kommer att slå hårdast mot de mest utsatta. Organisationer som arbetar med bland annat abortvård och preventivmedelsrådgivning kommer att tvingas avsluta sina verksamheter. Det i sin tur innebär att ett oräkneligt antal kvinnor kommer att dö som följd av osäkra aborter samt otillräckliga resurser och bristande hygien vid förlossningar, sa Maria Andersson, generalsekreterare för RFSU, i ett pressmeddelande när beslutet kom.

Ytterligare fyra år med Trump som president innebär också en skräck hos många kvinnor att de kommer förlora ännu mer av sina rättigheter. Trumps andra mandatperiod skulle med stor sannolikhet öka de ekonomiska, genusmässiga och rasmässiga klyftorna i landet. Många kvinnor fruktar inte bara att de ska förlora sina rättigheter, utan även sina demokratiska och medborgerliga friheter.

Om Donald Trump förlorar presidentvalet

Förlorar Trump valet signalerar det till kvinnor i USA att deras protester och försök att slåss för sina rättigheter har gett utdelning.

Kvinnornas kamp mot Trump började tidigt. Redan dagen efter att han tillträtt som president 2016 anordnades Women's March – en demonstration med syftet att främja kvinnors rättigheter, HBTQI-personers rättigheter samt understryka rasojämlikheter. Bara i Washington demonstrerade en halv miljon människor och runt om i mindre städer samlades 3-4 miljoner. Det blev den största protesten i USA:s historia.

Under Trumps tid har vi sett flera stora uppror väckas till liv. I #MeToo och #BlackLivesMatter har kvinnor och svarta kämpat hårt för sina rättigheter. Förlorar Trump valet skickar det signaler världen över att det lönar sig att stå upp och kämpa för det man tror på.

Så påverkas kvinnor om Joe Biden blir president

Men vad händer om Biden vinner valet? Skulle kvinnor få det bättre? Ja, i alla fall om han håller sina vallöften. Ekonomisk säkerhet, bättre sjukvård samt att få slut på mäns våld mot kvinnor i hemmet är bara några av de saker han har lovat. Genomför han detta signalerar det att kvinnornas hårda kamp och alla protester faktiskt har gett utdelning. Det i sin tur kan inspirera kvinnor världen över att kämpa för sina rättigheter.

Källa: The Conversation

Foto: TT

LÄS MER:

Kändisarnas reaktioner på osäkra USA-valet: ”Djupt andetag”

De mest inflytelserika first ladies genom tiderna som alla har kämpat för kvinnors rättigheter

Så funkar presidentvalet i USA – steg för steg