The office

Saknar du kollegorna? Här är sajten som gör kontorsljud

Puttrande kaffe, din lokala kontorsvovve och skrivaren. Vi är nog många hemmajobbare som just nu saknar kontoret. Men via en ny hemsida kan du i alla fall låtsas att du är tillbaka hos kollegorna.
3:06

Efter reklamen: 10 jobb som ger en bra lön – och inte kräver högskoleutbildning

(3:06)

Ibland har man varken tid, lust, pengar eller möjlighet att plugga på vidare på högskolan. En gymnasieexamen kan räcka långt, Baaam har listat 10 välavlönade yrken du kan skaffa efter gymnasiet.

Det är morgon. Du är på jobbet och ska ta dagens första kaffe. Innan dess har du raskat av ett helt gäng mejl. Du möter din kollega vid kaffemaskinen. Hon säger att hon verkligen gillade ditt förslag från igår. Du blir nöjd. Smakar inte kaffet lite bättre idag ändå? Har vi bytt leverantör?

Du går tillbaka till datorn. Mitt emot dig knapprar två kollegor på sina tangentbord. De är såna som skriver precis lagom hårt och använder alla fingrar vilket ger en härlig rytm och en känsla av att här händer det saker.

Det regnar, men det gör ingenting för du har en matlåda med dig och behöver inte gå ut för att köpa lunch. Ska vi inte få in lite luft ändå? Du öppnar fönstret och känner doften av regn mot en varm fönsterbräda i plåt. En liten hund skäller nere på gatan. Den är nog gullig, tänker du.


Saknar du också jobbljuden?

Den pågående coronapandemin gör att många jobbar hemma. Det innebär att många av oss inte längre  hör kaffemaskinen gå varm eller favoritkollegan knappra på sitt tangentbord.

Även om det absolut finns fördelar med hemmajobb (typ att du kan ha pyjamas hela dagen) och samhället just nu möter mycket större problem kan det fortfarande kännas trist, tomt och tyst.


Ny hemsida gör kontorsljud

Nu finns en lösning på saknaden. Tänk dig typ white noise, men i kontorsversion. Via hemsidan soundofcolleagues.com får du en hel ljudbild över allt det där som brukar låta på kontoret. Du kan själv ställa in vilka ljud du vill höra och välja att till exempel öka ljudet från skrivaren men sänka telefonljuden. Själv tycker jag att ”the office dog” skällde lite väl mycket, så han stängde jag av totalt.

– Vi saknade våra kollegor så mycket! Någon frågade om någon ville ha Google Meets igång, bara för att höra ljudet av andra människor. Då kom vi på den här idén! Den ersätter ju inte riktiga kollegor, men det bidrar helt klart till ett visst lugn och mys, säger Kristofer Gullard Lindgren, som jobbar på Företaget Familjen som ligger bakom sajten.

Läs mer:

Så har du aw online – din guide i 5 steg

10 saker du kan lära dig under 48 timmar i karantän

Så kan du uppleva Stockholms nattliv hemma