Sanningen om dina Facebook-kompisar

Är stora nätverk online lika med fler riktiga kompisar? Och hur många nära vänner har egentligen andra?

Vi vill gärna att andra ska tro att vi har många vänner, eller hur? Det är liksom ett kvitto på att vi är normala, schyssta och roliga. Därför är det många som inte vill erkänna att de känner sig ensamma ibland. Ensamhet är dock en känsla som många delar. Två av tre svenska kvinnor känner sig ensamma med jämna mellanrum, enligt en undersökning utförd på uppdrag av Viking Line.

Och chansen är stor att din kompis som har 800 ”vänner” på Facebook delar dina ensamhetskänslor. Människor med stora nätverk i sociala medier har inte fler nära vänner än de med mindre online-nätverk, enligt en undersökning vid Oxford University i England.

Man studerade resultaten från två stora brittiska undersökningar, på över 3000 personer mellan 18 och 65. Resultatet? De flesta uppgav att de hade ungefär fyra kompisar som de kan lita på och som de skulle kunna vända sig till vid en personlig kris.

Siffran ökade inte med antalet Facebook-kompisar, utan det verkar snarare vara så att personer som bygger ett stort kontaktnät online, adderar personer som hamnar i den yttersta delen av vänskapskretsen snarare än att skapa nya, riktigt nära vänner. Så, nej, du är inte ensam om att känna dig ensam ibland. Och kom ihåg att kvalitet alltid vinner över kvantitet när det handlar om vänskap.

Läs mer
När vänskapen blir en tävling – psykologens bästa tips
Överläkaren berättar: Så tränar du dig smartare!
9 saker som förändras i ditt liv när du börjar träna
PT:n tipsar – rumpövningarna som verkligen ger resultat

Bildkälla Thinkstock