Sarah Delshad: ”Därför är Sana i Skam min hjälte”

Sarah Delshad: ”Därför är Sana i Skam min hjälte”

Baaams krönikör Sarah Delshad skriver om representation i tv-serier och hur Sana i "Skam" förändrat bilden av muslimska tjejer.

Den har höjts till skyarna, varenda kotte talar om den, den går helt enkelt inte att tycka illa om. Och nej, jag talar inte om julen.

Jag talar om Skam, den norska succéserien som nu (tack och lov) också får en fjärde säsong. Julie Andem, producenten till serien, skrattar definitivt gott hela vägen till banken då det nyligen uppdagades att rättigheterna till serien också köpts som den engelska versionen Shame. Vilket inte är fy SKAM direkt.

Och förutom att serien är skapad utifrån målgruppsintervjuer och ett helt nytt sätt att arbeta med sociala kanaler finns det en aspekt som gör den helt unik. Vad jag pratar om? Självklart Sana Bakkoush. Hennes självklara närvaro i serien är utan tvekan episk.

Att en slöjbärande drottning så givet (och så kaxigt) äger sitt utrymme är inget vi är bortskämda med i serier – tvärtom. Det händer typ aldrig.

Hennes självklara existens i serien är något nästintill banbrytande i Skandinavien och någonting som förhoppningsvis inspirerar svenska tv-seriemakare att ta efter. En dröm om ringar på vattnet.

Representation är viktigt och positiv igenkänning går hand i hand med unga tjejers välmående. Just därför är utrymme för slöjbärande kvinnor i tv och tidningar en uppmuntrande spark i baken för så många tjejer som bär slöja.

Nöjda och uppmuntrade medborgare ger en dominoeffekt för samhället i stort, vilket i sin tur gynnar oss alla. Att synliggöra slöjbärande kvinnor i tv-serier – såsom Sana – handlar inte på något vis om att ta någon större politisk ställning för slöjans varande eller icke varande. Det handlar bara om att visa upp en redan existerande värld. Inget mer och inget mindre.

Att Sana dessutom i princip äger allt och alla gör ju såklart inte direkt saken sämre.

Läs mer:
Efter Skam – fler söker hjälp efter sexuella övergrepp
Bekräftat – då släpps säsong 4 av succéserien Skam
Därför borde du titta på Skam – även om du är över 25

Bildkälla: NRK