Sarah Delshad: ”Om det bara hade funnits en Zara Larsson när jag växte upp”

Sarah Delshad: ”Om det bara hade funnits en Zara Larsson när jag växte upp”

Zara Larsson gjorde grand slam på MTV-galan i Rotterdam. Baaams krönikör Sarah Delshad hyllar girlpower-feministen hon önskar hade funnits för länge sedan.

Under MTV-galan i helgen kammade vår svenska popstjärna Zara Larsson och girl power-drottning hem två priser. Best Worldwide Act Sweden och Årets nykomling på MTV-galan European Music Awards. Jag är inte ens förvånad. Det känns så givet. Så himla givet.

Självklart tar hon hem båda priserna och självklart gör hon ett hejdundrande uppträdande. Ett uppträdande som omöjligt lämnade någon opeppad, sociala medier totalt exploderade av hyllningar.

Läs också: ”Grab ‘em by the dick nu tjejer!”

Jag ser på uppträdandet, och blir för en stund nostalgisk. Men också en aning vemodig. Varför, varför, varför existerade inte en girlpower-feminist till pop-idol när jag var tonåring? Varför existerade inte en stjärna och feminist att följa, peppas av och beundra? En svensk popstjärna som inte sjunger likt en ljuv dröm, utan också är en symbol för unga feminister. Någon som så tydligt uppmuntrar, är i framkant för ett inkluderande och uppmuntrande språk.

En röst som står upp för alla kvinnor, och högt tar fighten mot patriarkatet. Hennes ställningstaganden på sociala medier gav henne en plats på Times lista över de mest inflytelserika tonåringarna 2016. Zara som inte bara likt många andra stjärnor endast använder sociala medier som ett glamouröst fönster utåt, utan också som en plattform för att protestera mot rasism, och för kvinnors rätt till sina kroppar.

Läs också: Sarah Delshad: ”På Insta tar kvinnor makten över sina kroppar”

Och det absolut bästa med henne? Om du frågar mig iallafall. Att hon dissat Justin Bieber: ”Jag skulle åka med på hans USA-turné men jag sa nej. Jag hade ingen tid att repa, förbereda mig. Jag frågade om jag kunde få hoppa på turnén efter en vecka, så jag kunde få lite reptid. Men de sa nej, så då sket jag i det”. Slay, Zara.

Zzzzzzlay!

Läs mer:
Se Zara Larssons MÄKTIGA framträdande på MTV-galan!
OMG! Zara Larsson dubbelvann på MTV EMA 2016
MTV EMA 2016 – se alla bilderna här!

Bild: Pressbild