Sarah Delshad: ”På Insta tar kvinnor makten över sina kroppar”

Sarah Delshad: ”På Insta tar kvinnor makten över sina kroppar”

Kvinnor styr sociala medier och äntligen lyfts kroppar som tidigare undanskuffats i medierna. Baaams krönikör Sarah Delshad är en insta-stalker och hon älskar det!

Jag skrollar igenom hennes Instagramflöde med ögon stora som tefat. Jag slukar hennes bilder, tar screenshot. Fortsätter skrolla ner, ner, ner och tar ännu fler screenshots. Jag beundrar henne, jag boostas av henne. Jodå, nivån av fangirl är hög. Jag gillar var och varannan bild, och kan inte låta bli att lämna några enstaka prinsesskronor till emojis på bilderna.

Om jag är insta-stalker? For sure.

Hennes bilder får mig att uppfyllas av en sådan tacksamhet över att få leva i en värld där sociala medier faktiskt styrs av kvinnor. För låt oss vara ärliga. Girls. Run. Sociala. Medier. Och nivån av girlpower på våra alternativa medier dessa dagar är inte att leka med. Det är girlpower i mycket nyanserade skepnader: det är kroppar med slöjor, det är tjocka kroppar, det är mörka kroppar, det är kroppar med funktionsvariationer, det är icke-binära kroppar. Det är fantastiskt, och det är banbrytande.

Läs även: Sarah Delshad: ”Grab ‘em by the dick nu tjejer!”

Kroppar som förut alltid undanskuffas i mediernas ljus, äger nu. Äntligen får andra kroppar blomstra, och som de blomstrar!

Efter hundratals år där vi alltid blivit porträtterade kan vi ta tillbaka makten att själva välja hur vi vill porträttera oss. Vilket är så betydande att jag typ tappar fattningen. Dominansen av queens på sociala medier har bidragit till en identifiering som inte har existerat förr. Min igenkänning med medsystern jag fangirlar på instagram är utan tvekan en lifesaver.

Sara Dahlström är styrkelyftare och inspirerar dagligen sina följare med peppande bilder på Instagram.

Sara Dahlström är styrkelyftare och inspirerar dagligen sina följare med peppande bilder på Instagram.

Min insta-drottnings bilder där hon med sin, allt annat än tunna kropp, lyfter vikter, stånkar och äger sitt utrymme på gymmet ger mig en sådan spark i baken att jag glatt vill skutta iväg till gymmet. Med hennes bilder i bakhuvudet motiveras jag till att ta mitt utrymme på gymmet trots ordentligt med lår, och en mage allt annat än platt. Och en kropp som jag dessutom (likt henne) endast tränar för den mycket enkla orsaken att det är roligt (och grymt viktigt) att träna. Och ingenting annat.

Så: Instagram-queens. Tack gode gud för er.

PS. Jag utgår från att du naturligtvis för länge sedan har kastat ut vågen? En sådan ofattbart värdelös pryl. DS.

Läs mer:
Svenska modeller säger ”fuck you” till modebranschens osunda ideal
Nio saker vi hatar att höra från män
Gör som vi – håll inte käft om sexuella övergrepp