Sarah Everard försvann på vägen hem – manifestationer efter mordet

Sarah Everard försvann på vägen hem – manifestationer efter mordet

33-åriga Sarah Everard skulle gå hem själv på kvällen, men kom aldrig hem – i stället hittades hon död i en skogsdunge flera dagar senare. Nu har tusentals personer deltagit i manifestationer för Sarah, och flera har gripits av polisen.
Allt om bakgrunden till #textmewhenyougethome på sociala medier
Slå på ljud

Det var den tredje mars som brittiska Sarah Everard, 33, skulle promenera hem i södra London efter att ha besökt en vän, men försvann spårlöst. Polisen letade intensivt efter Sarah Everard i en vecka innan hennes kropp till slut hittades i en byggsäck i ett skogsområde i Kent i England den 10 mars. Man har nu häktat en 48-årig polis som sitter misstänkt för kidnappning och mord av Sarah Everard.

– Våra utredare har konstant kontakt med Sarahs familj och vi kommer fortsätta stötta dem under utredningen. Vi har hundratals med utredare som jobbar dygnet runt med att klarlägga omständigheterna kring Sarahs försvinnande och mordet på henne, säger polisens talesperson Nick Ephgrave till The Guardian.

I samband med Sarahs försvinnande gick polisen ut med att kvinnor i Clapham Common, området där Sarah Everard försvunnit, inte skulle promenera ensamma på kvällen. Uttalandet har väckt stor uppmärksamhet och ilska, då många ser det som ett sätt att lägga över ansvaret på offret snarare än förövaren, där det hör hemma.

Efter att Sarahs kropp hittats började det planeras manifestationer runt om i Storbritannien, under bannern ”Reclaim these streets”, alltså ”Ta tillbaka dessa gator”. På grund av den rådande coronapandemin konstaterades det dock att manifestationerna skulle bryta mot de pandemibestämmelser som råder, och att organisatörerna kan stå inför både åtal och böter.

Tusentals samlades för Sarah Everards minne

Det hindrade dock inte tusentals personer från att på lördagen ta sig ut på gatorna för att hedra Sarahs minne, och kämpa för att kvinnor ska kunna gå hem själva på kvällen utan att det ska vara en fara för deras liv.

– Jag tycker det är oerhört viktigt att ge kvinnor och deras allierade en plats att samlas i solidaritet för att markera mot ett förtryckande system, säger Mary Morgan, en av manifestationens upphovspersoner, till The Guardian.

Det blev dock ingen lugn manifestation. Flera personer släpades bort från folksamlingen av polis efter att ha brutit mot restriktionerna, och fyra personer har gripits för brott mot den allmänna ordningen. I efterhand har dock polisernas agerande kritiserats av flera högt uppsatta politiker för att ha varit för våldsamt.

De som inte begav sig ut på Londons gator för manifestationerna kanske i stället har använt sig av hashtaggen #textmewhenyougethome – sms:a mig när du kommer hem. Under hashtaggen delar kvinnor i sina sociala medier med sig av sina egna erfarenheter och tankar kring varför de inte vågar gå hem själva, och varför ”Sms:a mig när du kommer hem” är något som nästan alla kvinnor säger eller skriver till varandra när de skils åt efter en kväll ute.

Startskottet för hashtaggen var brittiska influencern Lucy Mountains inlägg på Instagram om Sarah Everards mord, som har gillats över 2,6 miljoner gånger och delats över hela världen.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Från det här klockslaget arbetar kvinnor gratis – varje dag
Våld i nära relationer - expertens råd om hur du lämnar
6 gånger kända kvinnor (i stor skala) backat sina medsystrar