Sverigedemokraterna pratar på Youtube om varför kvinnor röstar vänster.

SD-video om kvinnor och politik: ”Män har lättare för kritiskt tänkande”

Sverigedemokraternas Youtube-satsning Riks har lagt upp ett klipp där de analyserar varför kvinnor röstar vänster och män höger. I deras resonemang får vi höra att män är bättre lämpade att leda, är mer sakliga, har gener för kritiskt tänkande – och att det är kvinnornas inblandning i politiken som gör att det ”går utför”. Nu sågas analysen i en viral tråd på Twitter.

TV: 5 snackisar från veckan som gått
2:21

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(2:21)

Slå på ljud

Under onsdagen började ett klipp spridas på Twitter från Sverigedemokraternas kommunikationssatsning på Youtube – Riks. I klippet diskuterar man hur det kommer sig att kvinnor röstar vänster och män höger. Mer om det längre ner.


Sverigedemokraternas Youtube-satsning Riks

Sverigedemokraternas Youtube-satsning Riks kallar sig för en konservativ nyhetsförmedlare och har nästan 60 000 prenumeranter. Det är ungefär lika många som SVT har, och dubbelt så många som Aftonbladet.

Bland klippen på kanalen återfinns rubriker som: ”Rebeckas tips till Greta Thunberg – limma dig fast dig själv på Per Bolunds uppfart”, ”Vad är det för skillnad på en liberal, en dörrmatta och en knähund?”, ”Efter massinvandringen: Kvinnor vågar inte längre gå ut” och ”Jimmy Åkesson på en korvresa i Sverige”.

Analyserar varför kvinnor ”röstar fel”

I den nya videon, som nu även fått en viral version på sociala medier, försöker Tina von Schinkel och Richard Sörman besvara frågan: ”Varför röstar kvinnor vänster”. Analysen går efter ett tag över i något som kan liknas vid en allmän sågning av kvinnor där de ifrågasätter om de har i politiken att göra över huvud taget.

Richard: ”Veckans tema är en fråga: Varför röstar kvinnor vänster?”

Tina: ”Ja, och varför röstar inte kvinnor rätt?”

Tina menar att det bland annat är för att den politiska retoriken inte är anpassad efter kvinnor:

Tina: ”Man pratar i tunga, tråkiga ord som får en att somna: 'budget, budget, budget'. Och säga vad man vill, men kvinnor är mer känslostyrda tror jag ändå.”

Richard: ”Varför röstar män höger då?”

Tina: ”Jag tror det är så enkelt att vi bara kan vända på det: män är mycket mer sakliga och kanske har lättare för kritiskt tänkande. De har kritiskt tänkande i sig genetiskt, tror jag.”

Här börjar de snacka en hel del om evolutionspsykologi, att det är män som jagar och kvinnor som tar hand om barnen.

Richard: Det är väl inte orimligt att tänka sig att män har – genetiskt – utvecklat en förmåga att leda samhällen, snarare än vad kvinnor har gjort.

De passar även på att anklaga kvinnor för det som de anser har gått fel i politiken.

Richard: ”Det som vi då, utifrån vårt politiska perspektiv, tycker är en irrationell politik: Att vi inte tar hand om oss själva, att vi inte vårdar vår kultur, att vi inte tänker på vår ekonomi... Ja, det kanske har att göra med att samhället har feminiserats och påverkats av kvinnor. Och att män är mer rustade att sätta gränser: 'Vad är bra för oss? Vad är bra för våra barn?'. Istället för att bara tänka 'alla är lika mycket värda', 'alla är lika snälla' och så vidare.”

Tina: ”Män är också mycket bättre på att hitta en ledare. Kvinnor är mer så här: ”Å, vi är tillsammans, bästa tjejgänget”. Vi hittar inte någon ledare så där, och vi har inte samma behov av det.”

Senare i sändningen börjar de tala om flyktingpolitiken som faktor när kvinnorna väljer att rösta vänster – och att det har att göra med modersinstinkten.

Richard: ”Kvinnor i västerlandet har inte längre så mycket män att ta hand om eftersom familjerna är sönderslagna, kvinnorna arbetar istället för att vara hemma och ta hand om söner – och då plötsligt finns det en massa unga män där ute i världen som 'behöver komma hit', som 'behöver en famn'. Och då väcks deras modersinstinkt! De behövs. De får en mening och en funktion. Jag vet inte om det stämmer, men det kanske är så.”

Twitter-reaktioner på SD-klippet

Det nedkortade klippet som sprids på Twitter har redan visat fler än 150 000 gånger – på bara några timmar. Och reaktionerna lät inte vänta:


Se klippet som sprids på Twitter här. Sändningen i sin helhet hittar du på Youtube.

Se också: 8 peppiga konton att följa på Instagram
0:56

Efter reklamen: Se också: 8 peppiga konton att följa på Instagram

(0:56)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Därför har red flag-emojin tagit över hela internet
Att dejta – eller att inte dejta – någon som röstar på ett annat block
Finskt parti vill legalisera cannabis – så ser det ut i Sverige och Europa