Juristen berättar: Det här är dina rättigheter vid sexuella övergrepp

Ibland kan det vara svårt att veta om det du utsatts för är ett brott. Baaam hjälper dig att få koll på dina rättigheter och vad som händer när du gör en polisanmälan.

Läs mer: Kenza öppnar upp om sexuella övergreppen: ”Varför kan inte min kropp vara min?”

Sexualbrott är det samlingsbegrepp som innefattar våldtäkt, grov våldtäkt, våldtäkt mot barn, sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst, koppleri med flera. Ett sexualbrott är när du utsatts för en sexuell handling mot din vilja.

Men trots alla beskrivningar och hjälpmedel kan det ibland kan det vara svårt att veta om du har blivit utsatt för ett brott. Matilda Scherlin är jurist och erbjuder gratis juridisk rådgivning på Tjejzonen. Hon tycker att du alltid ska polisanmäla om något inte känns okej.

– Har du blivit utsatt för något som du inte tycker är okej ska du polisanmäla det. Du ska inte iklä sig en polis- eller domarroll och själv försöka avgöra om det som hänt i är ett brott eller inte, en dålig känsla räcker, säger hon.

Vem ska jag vända mig till om jag har blivit utsatt för sexuella övergrepp?

– Du ska göra en polisanmälan och begära ett målsägarbiträde, det är ett juridiskt ombud som staten betalar för och som jobbar med att tillvarata den utsattes rätt. Då kan du få stöd innan du går till ett polisförhör och få svar på de frågor du har, säger Matilda.

Hur bevisar man det som har hänt?

Om övergreppet lämnar spår är det bra att göra en läkarundersökning efter övergreppet. Det kan du göra på en akutmottagning, gynekologisk mottagning eller vårdcentral. Då kan prover tas för att hitta bevis, till exempel sperma.

Om övergreppet inte lämnar några spår på kroppen kan åklagaren använda annan stödbevisning, som till exempel vittnen och övervakningskameror.

– Det som behövs förutom målsägandes berättelse är att det finns bevisning som ger stöd åt berättelsen. Det kan vara allt från teknisk bevisning i form av sms där en person kanske säger ”sorry för det som hände”, till vittnen eller övervakningskameror. Vad som helst som finns runt omkring som visar på att berättelsen stämmer. I krogmiljö kan det handla om vittnen i form av vänner, eller övervakningskameror, säger Matilda Scherlin.

Kan jag få ytterligare stöd eller hjälp?

Det finns flera myndigheter och ideella organisationer som erbjuder stöd till dig som utsatts för brott. Du kan vända dig till en brottsofferjour, kvinnofridslinjen, socialtjänsten, ungdomsmottagningen eller en lokal tjejjour om du behöver stöd och hjälp.

Om du behöver hjälp och stöd kan du till exempel kontakta:
Kvinnofridslinjen
Brottsofferjouren
Ungdomsmottagningen
Unizon
Roks

Foto: IBL/Shutterstock, pressbild