Menskydd-Skottland

Skottland kan bli först i världen med gratis mensskydd

Skottland är på väg att bli världsledande inom mensskydd. Målet är att stoppa det som kallas mensfattigdom. Som första land ska de erbjuda gratis mensskydd till alla kvinnor.

Skottland ligger redan långt fram när det kommer till frågan om gratis mensskydd eftersom det erbjuds fria tamponger och bindor på skolor och universitet. Nu har de tagit ytterligare ett steg i menspolitiken och röstat igenom ett förslag som innebär att alla kvinnor ska få gratis mensskydd.

Redan under tisdagen den 25 februari godände det skotska parlamentet förslaget i en första omröstning. Siffrorna talade sitt tydliga språk eftersom 112 röstade för, ingen emot och en la ner sin röst.

Innan förslaget kan genomföras behöver en andra omröstning ske och ett antal tillägg, så kallade amendments, kommer att läggas till.

Tamponger på allmänna platser

Tanken är att både bindor och tamponger ska finnas på allmänna platser, som ungdomsgårdar, kommunala center och apotek. Det här kommer kosta ungefär 300 miljoner kronor om året.

– Det här är inga lyxprodukter. De är nödvändiga och ingen i Skottland ska behöva vara utan mensskydd, säger parlamentsledamoten Monica Lennon, som först la fram förslaget, till TT.

Läs mer:

Sömn under mensen – 5 tips för att sova gott

Menskonst och popcornhjärna – här är alla nyord från 2019

När man inte vågar prata om mens – del 4 i vår serie om självförtroende