Snart kan du få kontroll över ditt mobilberoende – med Apples nya funktioner

Evighetsskrollandet på Instagram kan få ett slut. En ny funktion från Apple låter dig se hur mycket du använder din mobil – och dessutom ställa in tidsbegränsningar för olika appar.

Läs mer: Nya mute-funktionen låter dig dölja ditt ex på Instagram

Har du försökt minska på din skärmtid men misslyckats? Då har vi en glädjande nyhet. I veckan presenterade Apple IOS 12, nästa stora uppdatering av operativsystemet som driver Iphone och Ipad, och ett tema som genomsyrar uppdateringen är digital hälsa.

Operativsystemet kommer att innehåller flera nya funktioner som hjälper IOS-användare att se och begränsa hur och hur mycket man själv – eller ens barn – lägger på olika appar. Bland annat har Apple förbättrat Stör ej och notiser, och har en ny funktion kallad Screen Time. För Stör ej finns nya lägen som automatiskt stängs av efter utsatt tid, och när du använder Stör ej tillsammans med Sängdags slutar IOS visa notiser på låsskärmen och sänker även ljusstyrkan på skärmen.


Den nya funktionen, Screen Time, gör att du kan se exakt hur mycket du använder din Iphone eller Ipad och presenterar statistik på hur många notifikationer som tagits emot. Det finns också en möjlighet att ställa in tidsbegränsningar för appar. Du får en varning när du har fem minuter kvar och när tiden är slut kan du inte längre använda appen.

Läs mer: Så får du en sundare relation till mobilen – 4 tips från psykologen

En efterlängtad uppdatering för alla som vill få koll på sin skärmtid, men även för föräldrar som vill sätta rimliga gränser för sina barns mobilanvändande eftersom du kan lägga in tidsbegränsningar för appar i ditt barns telefon direkt från din egen.


— Med iOS 12 vill vi erbjuda användare detaljerad information och verktyg som hjälper dem kontrollera tiden de lägger på appar och hemsidor, hur ofta de plockar upp sin iPhone eller iPad under dagen och hur de får notiser. Vi introducerade vår föräldrakontroll för iPhone 2008, och vårt team har arbetat hårt med att försöka hjälpa föräldrar att få koll på sina barns mobilanvändande. Med Screen Time och de nya verktygen hjälper vi användarna att ha koll på hur mycket de använder sina mobiler, och att få mer tid över för saker som är viktiga för dem, säger Apple-chefen Craig Federighi i ett pressmeddelande.

Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.