Journalisten Sofia Börjesson och skidåkaren Calle Halfvarsson.

Sofia Börjesson: "En krönika – kortare än Calle Halfvarssons penis"

Baaams Sofia Börjesson kommenterar skidstjärnan Calle Halfvarssons musikvideo, där han rappar om svenska dambröst, sin egen penisstorlek och slidjakt.

Hur kommenterar man egentligen något som är på en så utomordentligt låg nivå som humorn i Calle Halfvarssons musikvideo? Jag tänkte länge. Och det jag kom fram till var: med en krönika – kortare än Calle Halfvarssons penis.

Först: Sveriges snabbaste recap (eller ”en recap – snabbare än Calle Halfvarsson kommer vid sex” för att fortsätta tala ett språk som alla Calle-snubbar där ute kan förstå):

Sveriges landslagsåkare Calle Halfvarsson intervjuas av norska NRK inför skid-VM och reportern föreslår ett annorlunda grepp: En musikvideo där Calle får en chans att ge igen på Petter Northug efter alla gliringar genom åren. Resultatet blir en slags hiphop-låt där Calle Halfvarsson rappar om hur stor penis han har, hur han badar i svenska dambröst och om slidjakt tillsammans med den före detta landslagsåkaren Robin Bryntesson.

Voila, Calle Halfvarssons musikvideo:

Jag har andats genom näsan i dag. Länge tänkte jag lämna Calle Halfvarssons musikvideo okommenterad, men så blev det inte så. Och det finns såklart en poäng i att inte tiga ihjäl detta.

För det som Calle Halfvarsson gör här är inte bara att ha en pissig kvinnosyn eller att dra tillbaka klockan till unket 90-tal – det är även att vara så hopplöst dum att han inte bara säger: Nej. Stopp. Jag vill inte delta i den här sexismen. Men han gör inte det. Istället säger han så här till Sportbladet efteråt:

”Jag sa under inspelningen att vissa grejer kanske inte var okej.”

Man undrar ju vilken del av videon Halfvarsson åsyftar. Den när han pratar om att bada och gosa bland svenska dambröst eller snacket om hans penisstorlek, eller var det kanske vid den där slidjakten som det till slut gick för långt?

Calle bad hur som helst om ursäkt. Det ger mig absolut ingenting. Något annat som inte ger mig någonting är slutet på förbundskaptenens kommentar:

”Det är oerhört olyckligt, och högst olämpligt. Calle har blivit tagen på sängen”.

Han blev tagen på sängen. Ja, det är klart. Han fick i och för sig läsa texten innan inspelning, och han avbröt sig i och för sig inte när han rappade fram orden framför kameran. Och när Brynte frågar honom, ungefär mitt i videon, om de inte är väl hårda så säger förvisso Halfvarsson: ”Nej för fan”. Men i övrigt ligger faktiskt inte ansvaret på honom. Hur skulle han kunna veta att det han gjorde var så fel?

Nu kan tyvärr inte krönikan bli längre.

Läs mer:

Nathalie Mark: Så slipper du få vänner med mindre pengar än du 

Öppet brev till er som suckar över ”januaripacket” på gymmet