Journalisten Sofia Börjesson och en bild på USA:s landslag som firar ett mål.

Sofia Börjesson: Två lärdomar efter USA:s utklassning av Thailand

Under tisdagskvällen mötte regerande världsmästarna USA det bottentippade laget Thailand i fotbolls-VM. Slutresultatet landade på 13-0. Nu både hyllas och kritiseras USA medan Thailand hånas – men vad har den thailändska damfotbollen egentligen för förutsättningar, och var hör kritiken hemma?

”Skrattretande lätt för USA – krossar Thailand”, ”USA:s mäktiga uppvisning – största segern i VM-historien”. Så lyder ett par av rubrikerna efter matchen mellan USA och Thailand. Stjärnan Alex Morgan gjorde hela fem mål, och när hon gjorde 12-0-målet slogs rekordet för den största VM-segern någonsin – herrar inkluderade.

Men är det så konstigt att de regerande mästarna utklassade det bottentippade laget Thailand? USA har vunnit tre VM-guld och fyra OS-guld. Thailand har bara varit med i VM en gång tidigare. Det hade snarare varit en skräll om amerikanskorna INTE hade vunnit stort.

Matchen och efterspelet fick mig att fundera på ett par saker. Vad hade det thailändska fotbollslaget för förutsättningar egentligen? Hur ser resurserna för damfotbollen ut i ett land som Thailand – om vi i Sverige fortfarande kämpar för jämställdhet inom fotbollen?

Och vad har världen för krav och förväntningar på kvinnliga respektive manliga fotbollsspelare när det kommer till hur man firar en seger?

Fifa borde hjälpa länder som Thailand

Det före detta fotbollsproffset Abby Wambach skrev i en tweet efter matchen, riktad till Fifa, att man borde fördela fler resurser till länder som Thailand. Och jag håller med.

”Att respektera spelet och vad du jobbat för är att göra sitt bästa – alltid. Det här är en vädjan till Fifa att göra mer, och att ge fler resurser, till dessa länder.”

Thailand är ett land där patriarkatet styr med järnhand. Även om många företagare i Thailand är kvinnor syns ojämställdheten inte minst på våldet, både i och utanför hemmet. Jämställdhetslagstiftningen som infördes 2015 har inte betytt mycket i praktiken, få våldtäkter och sexuella trakasserier anmäls. Människohandel och prostitution är ett stort problem. Abort är olagligt om det inte gäller våldtäkt eller fara för kvinnans liv.

I ett land där synen på kvinnor är så låg är det inte oväntat att man inte satsar på flick- och damfotbollen.

Men be inte USA att inte fira för det

Men det är inte bara Fifa som har fått kritik efter den smått hjärtskärande matchen. Fotbollspelarna i USA fick också en del smolk i bägaren från bland annat gamla proffs som Kaylyn Kyle och Clare Rustad. Varför? För att de trots sin utklassning firade varje mål.

”Det här äcklar mig om jag ska vara ärlig”, kommenterade Kaylyn Kyle i studion på kanalen TSN.

Och herrfotbollsspelaren Taylor Twellman tyckte också att damernas firande av målen lämnade en bitter eftersmak.

Men Abby Wambach bemöter även detta på Twitter, och jag håller – återigen – med:

”För några av spelarna är det här deras första VM-mål, och de borde bli glada. Föreställ dig själv. Att vara med, och att göra mål, i VM är din högsta dröm. Fira! Skulle du ha sagt åt ett herrlag att sluta göra mål eller att fira?”

Svaret är förstås nej. Det hade hade du inte.

Christen Press ger Thailands målvakt Sukanya Chor Charoenying en kram efter USA-Thailand.

USA-spelaren Christen Press ger Thailands målvakt Sukanya Chor Charoenying en kram efter matchen. Foto: TT

Källa: Utrikesdepartementet, Aftonbladet

Läs mer:

Allt du behöver veta om fotbolls-VM 2019

19 jämställdhets-milstolpar för damfotbollen 

Jimmy Durmaz skänker sin bonus till damfotbollen