Sofie: ”Nej, kärlek börjar INTE med bråk” – och därför måste vi sluta säga så

”Han är nog bara kär i dig” är en total tankevurpa. Här knäcker vi myten att kärlek har någonting alls med bråk att göra – och varför det är farligt att säga så.

Vi måste sluta med kommentarer som: ”Han menade inget illa”, ”Han är nog bara kär i dig” och ”Kärlek börjar med bråk”, menar Sofie Markne, som arbetar våldsförebyggande på Juventas ungdomsjour.

För vad signalerar de egentligen? Att det är okej att någon gjort något mot en mot ens vilja för att det grundades på kärlek? Att man får skylla sig själv?

– Det är helt otroligt, hur kan vi se ett ofredande som en form av komplimang? Vi måste tänka på språkets makt och vad vi förmedlar.

När vi säger så här signalerar vi både till den som är utsatt och den som utsätter att det som hänt är okej, fast tjejen inte var med på det, menar Sofie.

– De här kommentarerna har gjort att vi tjejer fått lära oss ända från barnsben att stå ut med ofredanden och de lägger skulden hos offret. Samtidigt är det ett sätt att fördumma killar, man ursäktar deras beteende på ett sätt som man inte gör med tjejer. Vi måste göra en tydlig ansvarsförskjutning, den ska ligga på killarna – de ska ta ansvar för sina handlingar.


Men är det så blodigt? Ja, precis så. Sofie räknar upp statistik: Det sker uppskattningsvis i snitt 90 våldtäkter om dagen enligt BRÅ, av dem är det få som anmäls och ännu färre som leder till en fällande dom. Mer än varannan tjej har blivit utsatt för sexuellt våld inklusive sexuella trakasserier innan sin 18-årsdag enligt NCK. Kopplingen?

– Att säga så här legitimerar ett våldsutövande beteende och normaliserar sexuella övergrepp, vilket i förlängningen leder till grövre typer av ofredanden.

Sofie menar att en våldshandling aldrig får bortförklaras, framförallt inte med kärlek som motiv.

– ”Kärlek som börjar med bråk, slutar med barnvagn”, säger vissa – det är så dumt! Kärlek som börjar med bråk slutar i värsta fall med begravning, eller i alla fall våldsbrott. Kärlek börjar med respekt och samtycke, säger hon.


Vad ska vi göra istället? Ja, är det för att uttrycka kärlek som killarna till exempel tar tjejerna på brösten så behöver vi hjälpa våra barn med hur de ska göra för att uttrycka en välmenande känsla för någon, enligt Sofie.

En annan sak är att vi i dag lär barnen att säga ”stopp” när någon gör något mot dem som de inte vill. Det är bra, men Sofie vill vända på det.

– Vi ska inte ens behöva säga stopp, utan ansvaret ska ligga hos den som vill göra något att stämma av att det är okej med den andra. Genom att fråga, läsa av kroppsspråk och tolka signaler.

Sen, betonar Sofie, har alla rätt att markera och säga ifrån.

– Känns något inte okej eller bra i både kropp och knopp så är det inte det. Ingen har rätt att göra någonting mot dig mot din vilja, aldrig någonsin. Det är bara man själv som har rätt att definiera vad som är en kränkning – ingen annan.

Källor till statistiken: BRÅ och NCK.