Soha Osman vill göra världen tryggare för unga

Soha Osman vill göra världen tryggare för unga: "Samtal är vägen till förändring"

Projektet Ung och trygg har som syfte att öka tryggheten i samhället. Baaam har träffat personen bakom det, 18-åriga Soha Osman. I söndags prisades hon för sitt brinnande engagemang.

Soha Osman var bara 16 år när hon förstod att unga människor inte känner sig trygga på Stockholms gator. För att förändra det startade hon projektet Ung och trygg.

– Jag ville förstå varför ungdomar känner sig oroliga och osäkra. Det behövdes en plattform där människor kan mötas och lyssna på varandra.


Allt började med ett sommarjobb

För två år sedan fick Soha Osman jobbet som ungdomsambassadör för Järfälla kommun. Det innebar att hon skulle samla in upplevelser och erfarenheter från ungdomarna i kommunen. Allt redovisades i en podcast, men när hösten närmade sig kände hon att det inte var tillräckligt.

– Jag ville göra mer! Det var då jag startade Ung och trygg, för att försöka öka tryggheten bland unga och förstå vilka problem som ligger bakom.

Soha började arrangera workshops, panelsamtal och föredrag. Allt för att ge ungdomar en plats där de kunde prata om varför de känner sig otrygga.

– Jag tycker det är viktigt att inkludera människor i samtalen och det försöker jag göra i mina workshops. Folk behöver engagera sig och lyssna för att förstå problemen och komma på lösningar tillsammans, berättar hon.


Killar, poliser och ordningsvakter – alla kan göra något

Under en av Sohas workshops kom det fram att många tjejer känner sig otrygga bland killar. Särskilt när de befinner sig utomhus och träffar på killar i grupp.

– Det var viktigt att lyfta tjejernas upplevelser. Väldigt många killar blev chockade över att de försatte tjejerna i en otrygg position. Det ledde till samtal om kvinnors utsatthet i samhället och vad killarna kan göra för att förändra det, berättar Soha.

En annan fråga som dök upp var rädslan för poliser och ordningsvakter, vilket var något som både tjejer och killar kunde relatera till.

– Det är ju poliser och ordningsvakter som ska få oss att känna oss trygga. Det väckte oro att höra att många hade upplevt övervåld eller känt sig orättvist behandlade.

Soha upplevde att workshopen ledde till mer förståelse bland de som var på plats.

– Det var både ungdomar och vuxna. Vissa kände sig otrygga och vissa inte alls, men de lyssnade på varandra. Jag tror det var en ögonöppnare för alla.


Nytt projekt ska få barn att slippa trauman

Nu har det gått två år sedan Soha Osman startade Ung och trygg. Hon har dessutom utvecklat konceptet Trygghet i hemmet, som en del av projektet, för att synliggöra sådant som sker bakom stängda dörrar.

– Det är enkelt att se om något händer ute, till exempel om någon blir påhoppad. Men det som händer i hemmet är privat och svårare att prata om. Därför är det viktigt att lyfta, säger Soha.

Genom att prata om problemen hoppas Soha att människor ska förstå sambanden mellan det som händer i hemmet och det som händer i samhället. Hon menar att kriminella handlingar kan bottna i sådant som hänt i barndomen, till exempel i en dysfunktionell familj eller i ett hem med missbruksproblematik.

– Mitt mål är att barn ska slippa gå igenom trauman. Om man förhindrar problem i någons barndom kanske det kan förhindra att saker händer i framtiden. Det finns redan så mycket skit i samhället. Människor ska inte behöva komma hem till en ännu tyngre miljö, utan kunna avlasta sina problem och känna sig trygga.

Soha driver hela projektet själv på sin fritid och kämpar för att balansera det med skolan. När Baaam frågar henne vad nästa steg är svarar hon lugnt att hon vill gå till botten med problemen.

– Samtal är vägen till förändring. Jag vill fortsätta samla kunskap om ämnet, för att kunna bygga mitt arbete på både reflektioner och fakta. Då kanske jag kan förhindra att saker inte upprepar sig.


Soha Osman vinner Årets Selma Junior

Soha Osman vill att människor ska känna sig trygga, oavsett om de befinner sig hemma eller ute på gatan. Foto: Johan Jeppsson/TT

”Det är först nu jag känner mig hörd av vuxna människor”

I söndags fick Soha Osman ta emot priset Årets Selma Junior på Göta Lejons scen. Detta för sitt arbete med att sprida budskapet om intersektionell feminism och hur mycket det kan påverka familjedynamiken. Intersektionell feminism innebär att alla inkluderas i frågan om feminism, vare sig man är en svart kvinna, vit kvinna, beslöjad kvinna eller icke-binär.

– Att vara kvinna i dagens samhälle kommer med en mängd svårigheter. Men om man är en kvinna och dessutom tillhör en minoritet innebär det ännu fler svårigheter och diskriminering. Ofta glöms dessa kvinnor bort när man endast lyfter frågor om till exempel sexism.

När Soha mottog priset som Årets Selma Junior valde hon att, i sitt tacktal, vända sig till alla politiker.

– Jag har drivit det här projektet sedan jag var 16 år och det är först nu jag känner mig hörd av vuxna människor. Politiker, inkludera kvinnor i förorten, inkludera minoriteter, inkludera kvinnor som ser ut som mig.

För Soha är det här bara starten. I framtiden vill hon fortsätta jobba vidare för att på olika sätt lyfta ämnet trygghet. Nyfiken på vad hon har på gång? All information finns på hennes Instagram.

Foto: Gabriel Liljevall, Moa Linette/SelmaStories

Läs mer:

16-åriga Malou Prytz vill ha jämställdhet i musikbranschen

Därför uppmärksammas Internationella kvinnodagen

Gina Dirawi öppnar upp om hoten, hatet – och flykten