Spanien kan bli nästa land att införa samtyckeslag

Spanien kan bli andra landet i världen att inför samtyckeslag. Det är efter protester mot en uppmärksammad gruppvåldtäkt, som landets regering presenterar förslaget.

Den 1 juli i år trädde samtyckeslagen i kraft i Sverige och nu kan Spanien bli nästa land att ta efter. Landets premiärminister Pedro Sanchez har meddelat att han kommer lägga fram ett förslag om samtyckeslag, det skriver bland annat Dagens nyheter som hänvisar till BBC. Om lagen fastställs blir det förbjudet att ha sex med någon som inte uttryckligen säger, eller visar, att hen vill ha sex.

Läs mer: Det här innebär samtyckeslagen i Sverige

– För att vara tydlig, damer och herrar, om någon säger nej så betyder det nej och om personen inte har sagt ja så betyder det nej, sa premiärministern när han presenterade det tänkta förslaget, uppger BBC.


Lagförslaget kommer efter en misstänkt våldtäkt på en tjurfestival i Spanien 2016. Fem unga män, som kallade sig själva för vargflocken, åtalades då för gruppvåldtäkt på en 18-årig kvinna, men trots att bevisningen var omfattande dömdes männen inte för våldtäkt då offret enligt polisrapporten reagerade ”passivt och neutralt”. Istället fick de korta eller villkorliga fängelsedomar och böter för sexuellt övergrepp. Domen ledde till häftiga protester på flera håll i landet.

Läs mer: Ny studie: Svenskar säger ”ja, tack” till samtyckeslag

– Om en kvinna inte säger ja, uttryckligen, så är det nej till allting. Det är så hennes autonomi, frihet, respekt och sexualitet ska försvaras, sa Spaniens jämställdhetsminister Carmen Calvo och hänvisade till den svenska samtyckeslagen, i samband med att regeringen presenterade förslaget.

Enligt nuvarande spansk lag måste våldtäkt innehålla våld eller hot om våld.

Läs mer: Elisabeth Massi Fritz om nya samtyckeslagen: ”Allt annat än ett ja är ett nej”

Foto: IBL