”Star Wars-filmen 'Rogue One' ger nytt hopp för kvinnliga hjältar”

”Star Wars-filmen 'Rogue One' ger nytt hopp för kvinnliga hjältar”

Det har länge funnits få kvinnliga rymdhjältar. Men Star Wars har bestämt sig för att ändra på det. Baaams Nathalie Mark har sett nya ”Rogue One” och skriver om vikten av representation och hur det påverkar oss som tittare.

Nu har den nya Star Wars-filmen ”Rogue One: A Star Wars Story” gått upp på biografer världen över. Det är nu nästan 40 år sedan den allra första Star Wars-filmen hade premiär, 1977, och publiken fick möta Luke, Han Solo och Leia och följa deras rebellstyrkas kamp mot det stora onda imperiet. Och som de hyllades. Men när de tre prequelfilmerna släpptes 1999-2005 var tonen en annan. Kritiken mot urfadern George Lucas var massiv men som kvinnlig tittare är det främst en sak som skaver – den kvinnliga representationen.

Läs också: Dumbledore kan bli öppet homosexuell i nya filmerna

Leia från originaltrilogin, spelad av Carrie Fisher, är en stark, modig rebelledare och prinsessa som därtill kan vara både sårbar och förälskad. Hon är en mångfascetterad och verklighetstrogen karaktär som inte tar skit från någon och kämpar för den goda sakens skull. Men när hennes mor Padmé Amidala, spelad av Natalie Portman, får ta plats i historien tjugo år senare är porträtteringen långt från Leias. Padmé beskrivs som en kompetent politiker och skicklig drottning men är i stort sett enbart där för att vara en spegel för unge Anakins känslor. Hon lever inte för någon annan än Anakin och när han lämnar henne vet hon inte vad hon ska ta sig till – trots att hon då uppenbarligen ska ha en viktig roll att spela för hela galaxen.

Det var därför med både oro och glädje jag förra året tog emot nyheten om att den nya Star Wars-filmen, ”Star Wars: The Force Awakens”, skulle ha en kvinnlig huvudroll (och dessutom en ung, svart kille som hennes medkonspiratör). Skulle de göra det rätt nu eller sjabbla bort det? Det visade sig bli lite både och. Rey, porträtterad av Daisy Ridley, är visserligen en fantastisk karaktär som tillåts vara lika mångsidig som Leia och på nytt gav unga tjejer en kvinnlig rymdhjälte att se upp till. Men när Disney släppte leksakskollektionerna förra vintern syntes hon inte till alls – bara de manliga hjältarna fick visst plats. Det blev ramaskri – med rätta. Hur kunde man göra så? Misstaget rättades snabbt till men tvivlet gror kvar, tror verkligen inte Disney att en leksak med filmens huvudperson skulle kunna sälja bara för att hon är kvinna?

Om man i dag gör en snabb sökning på Disney stores leksaksutbud är snedfördelningen mellan karaktärerna dessutom fortfarande tydlig. Huvudkaraktären Rey har fått 23 leksaker medan filmens antagonist Kylo Ren har nästan dubbelt så många – hela 42 stycken.

Läs också: Johnny Depp med i ny Harry Potter-film – och fans är rasande

Disney verkar trots det fast beslutna med att jobba på sitt representationsproblem och när ”Rogue One” annonserades var det med ytterligare en kvinnlig huvudroll – Jyn Erso, spelad av Felicity Jones. Tyvärr var reaktionen från vissa, manliga fankretsar ungefär ”Men hur kan de ha en kvinna i huvudrollen IGEN?! Det har ju redan VARIT EN! RÄCKER DET INTE NU?!!!”. Och nej, det räcker inte nu. Om man plockar bort Leia från originalfilmerna har kvinnor en sammanlagd taltid på 63 sekunder (!). Och då är filmerna tillsammans 386 minuter eller 23 160 sekunder. I en av filmerna är den enda kvinnan som har en replik, utom Leia, en icke namngiven rebell som säger: “Stand by, Ion Control… Fire”.

Det kanske verkar onödigt att hålla på att räkna och mäta representation men den statistiken säger faktiskt något. Representation är viktigt just för att vad karaktärer inom populärkulturen tillåts göra påverkar vår bild av vad vi själva har möjlighet att utföra i våra liv. Det representation i grund och botten handlar om är att tillåta människor att få växa upp och se sin fulla potential – ser du en svart man bli president i USA ser du kanske dig själv återspeglas i honom på samma sätt som en kvinnlig hjälte som inte är ett sexobjekt gör att du vågar tro att du också kan. Star Wars ger nytt hopp för kvinnliga hjältar och jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på att unga flickor som ser Star Wars i dag kan se en avbild av sig själva på bioduken. Och sedan gå hem och leka med leksaker av kompetenta kvinnor – hela tio olika leksaker faktiskt. Men det lär bli fler.

Läs mer:
Star Wars: Episode 8 har redan börjat spelas in
Star Wars-glassen får våra hjärtan att klappa lite extra
Nu släpps sminkkollektionen som får alla Star wars-fans att jubla

Bildkälla: Disney