statement festival delar ut stipendie till Feministiskt byggläger umeå

Statement Festival delar ut stipendium på 100 000 kronor till feministiskt byggläger

När Statement Festival ställde in på grund av pandemin bestämde de sig för att utlysa stipendiet 100KEX under våren, och nu står det klart vilka som får ta emot 100 000 kronor.
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
2:30

Efter reklamen: De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren

(2:30)

Slå på ljud

SaFöreningen Statement skrev historia genom att hålla sin separatistiska festival på bananpiren i Göteborg 2018, men i år var föreningen tvungen att ställa in den populära festen på grund av pandemin.

Istället valde föreningen att dela ut ett stipendie, 100KEX, för att fortsätta uppmuntra och hjälpa andra att skapa trygga rum, fria från patriarkatet. I år kommer stipendiet på 100 000 kronor att gå till Feministiskt byggläger Umeå, ett läger som ska främja tillgänglighet och delaktighet för kvinnor, icke-binära och transpersoner i ett mansdominerat fält.

– Det kändes fantastiskt att få beskedet mitt under årets pågående läger och det var fint att avsluta lägret med vetskapen om möjligheterna som det här stipendiet ger framtida arrangörsgrupper av Feministiskt byggläger Umeå. Det ger särskilt hopp i tider där vi vet att de värderingar som arrangemanget vilar på är under hot, säger Kim Schmidt, en av arrangörerna av Feministiskt byggläger Umeå, i ett pressmeddelande.

Har funnits sedan 2014

Feministiskt byggläger Umeå är ett återkommande projekt som startade 2014. Bygglägret ska uppmuntra och ge förutsättningar för grupper som traditionellt inte ges utrymme i byggsammanhang. Under lägret får deltagarna prova, lära och skapa tillsammans oavsett kunskapsnivå.

– Vi vill vara med och bidra till att fler kvinnor och transpersoner får självförtroende och kunskap att bygga och fixa själva och tillsammans. Vi gör det genom att skapa en praktisk feminism som främjar tillgänglighet och delaktighet i allt från hobbyverksamhet till den professionella byggbranschen. Vi tror på kollektivt lärande i tillåtande och trygga rum som ett sätt att få fler att våga, vilja och kunna bygga, och det är det peppigaste som finns att se det hända i praktiken, säger Kim Schmidt.

Komikern Emma Knyckare, initiativtagaren bakom Statement festival, är nöjd med juryns val:

– Statementrörelsen handlar om att förändra normer, att rucka på mönster och att omfördela utrymmet rättvist. Men också om vilka som får ta plats och på vilka villkor. Stipendiaten av 100KEX är ett utmärkt exempel på arbetet för detta. Vi är glada och stolta över alla som kämpar på och sliter för att göra livet mer najs för fler, vilket blir extra tydligt i antalet ansökningar som kommit in. Satan vad det finns många människor som gör mycket bra grejer, det är så att man ryser! Men framförallt är det väldigt, väldigt hoppfullt, säger Emma Knyckare.

Foto: TT

Relaterade artiklar
4 saker om Magdalena Andersson – favorittippad som Stefan Löfvens efterträdare
Så kan du hjälpa människorna i Afghanistan genom säkra bidrag