Victoria och Alice Bah Kuhnkes nobelklänningar 2018

Statementklänningarna som tar plats på årets Nobelfest

"Vi måste börja återanvända det vi redan har producerat, det vi redan har använt jordens resurser till, för att rädda planeten!" säger Alice Bah Kuhnke om sin Nobelklänning.

Att det är fokus på klänningarna under Nobelfesten vet de flesta.  Alice Bah Kuhnke, som är bjuden till Nobel i egenskap av statsråd i övergångsregeringen, använde strålkastarljuset även under förra årets Nobelfest. Då i en kreation av papper skapad av Bea Szenfeldt för att uppmärksamma klimatkrisen i Arktis.

2018 bär statsrådet än en gång klänning med ett budskap, denna gång för att uppmärksamma hållbart mode – vilket Elle var först med att berätta.

Klänningen kommer från Stadsmissionens egna designmärke Remake, som tillverkar nya plagg av begagnade kläder.

Hennes Nobelklänning är sydd av 45 gamla omfärgade sidenskjortor, varav en av dem var Alices egen. Och den är designad av Marie Teike och Karin Sterner.

– För mig är det en otrolig möjlighet att, under festernas fest, ett av världens mest bevakade arrangemang, verkligen göra något av min medverkan. När jag tänkte efter vad det var jag ville höja i år så tänkte jag direkt på just återbruk, återanvändning av kläder. Vi måste börja återanvända det vi redan har producerat, det vi redan har använt jordens resurser till, för att rädda planeten!, säger Alice Bah Kuhnke till Elle.

Victoria i vintage

Även kronprinsessan Victoria gör en fin samtidsmarkering med sitt klänningsval. Även här är hållbarhet ett synligt tema mellan sömmarna: Hon bär sin Silvias gamla Nobelklänning, som är designad av Nina Ricci.

Silvia i originalet på Nobelfesten år 1995:

Och Victoria på Nobelfesten 2018:

Vintage är en vinnare, även i Nobelsammanhang!

 

FOTO: IBL/TT/Baumgarten Di Marco