Stockholm kan bli först i Sverige med riktlinjer mot rasistisk och sexistisk reklam

Stockholm kan bli först i Sverige med riktlinjer mot rasistisk och sexistisk reklam

Stockholm kan komma att ta ett stort kliv framåt och införa förbud mot både rasistisk och sexistisk reklam.

London och norska Trondheim har redan infört det – men nu kan det alltså bli dags för Stockholm att ta fram etiska riktlinjer för stadens reklam, skriver Malin Ericson (Fi), Sissela Nordling Blanco (Fi) och Anna Rantala Bonnier (Fi) i en debattartikel i ETC Stockholm. Detta då bland annat FN:s kvinnokommitté har kritiserat Sverige för hur sexualiseringen av det offentliga rummet underminerar kvinnors rättigheter.

”Sexualisering och objektifiering är ett hinder för jämställdhet som bidrar till en skev syn på kvinnor. Hur många reklampelare i staden ska en liten tjej behöva passera innan hon lär sig att det viktigaste hon kan vara för att få synas och bli sedd i samhället är smal, vit, avklädd och passiv?” skriver debattörerna.

I Stockholm har Allianspartierna motsatt sig riktlinjerna då de anser att det inte är politikens uppgift att gå in och bedöma budskap i reklam.

– Helt orimligt. Politiker ska inte gå i bräschen för den här sortens begränsningar i yttrandefriheten. Vi har annat att göra. Se till att det är tryggt och snyggt, tömma papperskorgar, till exempel, skriver Cecilia Brinck (M), oppositionsborgarråd och vice ordförande i trafiknämnden, i ett pressmeddelande uppger DN, och får mothugg av Malin Ericson.

Läs också: Hör kända svenska kvinnors berättelser om sexuella trakasserier

– Vi menar inte att politiker ska in och grotta i varje enskild bedömning, vi vill bara att det ska finnas en tydlig policy på plats, säger hon.

Under torsdagen ska trafiknämnden sätta riktlinjer för sin verksamhet under nästa år och inför mötet står att läsa:

”Kontoret ska under året även implementera etiska riktlinjer för reklam på de reklamplatser som staden ansvarar för, som ska säkerställa att diskriminering inte förekommer på någon grund”.

Dock är det först framåt mars nästa år som Stockholm som stad kan anta en mer precis policy.

Läs mer:
Westworld-stjärnan talar ut om sexuella övergrepp
”Jag gick med en känsla av skam” – Icona Pop om sexuella övergrepp
Redan 1997 tog Spice Girls ställning mot sexism – se klippet här!

Bildkälla: IBL