Studie: Kvinnor gosar hellre med katten – än med sin partner

Studie: Kvinnor gosar hellre med katten – än med sin partner

Är du en crazy cat lady? Du är inte ensam. Och en ny studie visar att många kvinnor hellre gosar med sin katt än med sin partner. Jo, det är sant.

Ligger du hellre i soffan framför tv:n med en kurrande katt på magen än med din partner som tar upp liiiite för mycket plats för att det ska vara bekvämt? Då är du i gott sällskap. Nära hälften av alla kvinnor gör faktiskt det, det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra.

Läs mer: 25 tatueringar för dig som älskar katter


Nästan hälften av de tillfrågade kvinnorna myser hellre med katten än sin partner. Över hälften av kvinnorna skulle dessutom kunna säga ”nej, tack NEXT” om en potentiell partner inte tyckte om katter. Och som det inte vore nog svarade tre av tio kvinnliga kattägare att de någon gång avböjt planer för att vara hemma med sin katt.

– Undersökningen visar att det framför allt är kvinnor som värnar om sina katter och gör val i livet där katten går före, säger Patrik Olsson, affärområdeschef sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

63 procent av de tillfrågade menade dessutom att de såg sin katt som mer av en familjemedlem än ett husdjur.

– Den svenska katten har gjort en makalös statusresa under bara några år, och har idag en helt annan position än tidigare kattgenerationer. Katten har tagit det definitiva klivit in i våra hjärtan och upplevs i många fall som en familjemedlem, säger Patrik.

Missa inte! Jo, din katt älskar dig mer än vad den älskar mat


Nio av tio säger därtill att de älskar sin katt. Men trots det finns det mycket att göra för att ge katter en tryggare vardag.

– Långt ifrån alla katter är idag ID-märkta, och många är fortfarande oförsäkrade. Det kan innebära att många katter inte får den vård de behöver, säger Patrik Olsson.

Dock deltog bara 300 personer i undersökningen, så man kan nog inte dra för stora växlar på det. Men vi kan nog konstatera att katter har det rätt gött hos sina cat ladies.

Läs också: Glöm Kardashians – den här realityserien med katter är vår nya besatthet

Resultaten i korthet:

49 % av kvinnorna i undersökningen myser hellre med katten än sin partner

88 % av kattägarna säger att de älskar sin katt

63 % ser sin katt som en familjemedlem snarare än ett husdjur

53 % betraktar sin katt som ovärderlig

82 % menar att katter har samma eller högre status som hundar

47 % skulle välja bort en partner som inte gillar ens katt

Foto: Thinkstock