Svartkontrakten tokökar – ändå fälls nästan ingen för det

Svartkontrakten tokökar – ändå fälls nästan ingen för det

En illegal miljardindustri där nästan ingen fälls för brott. Så beskrivs handeln med svarta lägenhetskontrakt. SvD och Baaams kartläggning visar att bara nio förundersökningar behandlats av Åklagarmyndigheten de senaste fem åren. Sju av dem lades ner.

Det här är ett redaktionellt samarbete mellan Svenska Dagbladet och Baaam. Läs mer om hur det funkar här.

Av: Joel Arvidsson

Svenska Dagbladet och Baaam granskar just nu bostadskrisen i Sverige och turen har kommit till de lite mer dolda delarna av marknaden – nämligen handeln med svartkontrakt. För flera år av bostadsbrist har skapat en grogrund där svarta lägenhetskontrakt frodas. Det är i dag brottsligt att sälja sin bostad svart. Ändå visar en rapport från polisen att svarthandeln har blivit en miljardindustri.

Trots att handeln ökar kan SvD och Baaam visa att endast nio förundersökningar om misstänkta brott redovisats till åklagare de senaste fem åren, detta efter att ha gått igenom inkomna brottsmisstankar till Åklagarmyndigheten. Sju av förundersökningarna lades ner i brist på bevis eller utgången preskriptionstid – ett gick till åtal och ett resulterade i strafföreläggande.


Läs också: Unik statistik: Så mycket förlorar du på att bo i andra hand

Sara Björkeholm, jurist och expert på svart försäljning av hyreskontrakt.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD

Sara Björkeholm, jurist och expert på handeln med lägenhetskontrakt, säger att det låga antalet åtal bland annat beror på att varken den som köpt eller hyrt har något större intresse att anmäla.

Det är inte olagligt att köpa ett kontrakt, men vid ett olagligt byte utan fastighetsägarens tillåtelse riskerar köparen att bli av med lägenheten. Den som säljer anmäler ju inte eftersom man begår ett brott, säger Sara Björkeholm.

Hon tror att om regeringen på allvar vill stoppa handeln med svartkontrakt måste straffen skärpas.

– Det befintliga maxstraffet för svartkontraktshandel är 6 månader. Med en höjd straffskala får polisen och åklagare utökade utredningsmöjligheter, säger Björkeholm.


Läs också: Har du bott dyrt i andrahand? Så kräver du pengarna tillbaka

Handeln med svartkontrakt har bedrivits i många år, men antas ha exploderat i takt med bostadsbristen och skenande priser. Problemet, som tidigare ansågs vara begränsat till Stockholms innerstad, har spridit sig vidare till resten av Sverige.

Marie Öhrström är juristchef på Fastighetsägarna Sverige. Hon har, förutom den klassiska formen av köp och sälj med svartkontrakt, dessutom noterat en ökning av den olagliga handeln med andrahandskontrakt i förorterna.

– Det är inte bara ett Stockholmsfenomen utan detta pågår i hela landet.

Fler personer som har ett förstahandskontrakt verkar ha insett fördelarna med att sälja sitt kontrakt istället för att säga upp kontraktet och lämna tillbaka lägenheten till bostadskön. Om man jämför åren 2006 och 2016 har antalet lägenheter (som inte är nyproducerade eller ingår i en förturskö) som förmedlas hos Stockholms bostadsförmedling sjunkit med 33 procent. Sänkningen visar att tillgången på lagliga förstahandskontrakt minskar.

Handeln med svartkontrakt är så omfattande att regeringen i februari i år beslutade om en utredning. Då sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att den olagliga handeln med hyresrätter gör att möjligheterna att få en hyreslägenhet på laglig väg minskar.

Läs också: Över hälften har inte råd med en nybyggd lägenhet

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD / IBL