Svenska dockorna med bröstvårtor och kön ska utmana stereotyper

Nya dockor ska ge barn leksaker som är fria från osunda normer och ideal. Myidolls har bröstvårtor, kön och kommer i olika hudfärger och kroppstyper.

Läs mer: Nu låter Asos modeller med olika kroppstyper visa plaggen

Verklighetstrogna dockor som visar olika kroppsformer, hudfärger, åldrar, könsuttryck och funktionsvariationer. Det är ambitionen med svenska Myidolls första leksaksdockor. Företaget vill skapa dockor som liknar riktiga människor och representerar fler än de som faller inom normen.

Den första modellen lanseras 11 april och är vegansk och giftfri. Dockan kommer i tre olika hudfärger med olika frisyrer och kläder. Dessutom avbildar dockan en vuxen kropp med bröstvårtor och kön.

Läs mer: Lovleg ska bli nya Skam – då har uppföljaren premiär

– Leksaker fria från osunda normer och ideal är en bristvara och vi är övertygade om att det begränsar barnen i deras lek. Med våra dockor vill vi uppmuntra till lek där barnets fantasi får ta plats. Om barnet vill att vår docka är en superhjälte, eller en farmor, eller en popstjärna, så är den det, säger grundaren Julia Taube.

Om dockan går sönder ska man kunna lämna in den för lagning. Sedan kommer dockan tillbaka med till exempel en gipsad arm eller ett amputerat ben.

Foto: Jesper Persson/Myidolls