Svenska modeller säger "fuck you" till modebranschens osunda ideal

Svenska modeller säger "fuck you" till modebranschens osunda ideal

Svenska modeller kräver förändring av modebranschens osunda skönhetsideal. I webbserien The Swedish Model följer vi tre tjejers resa till en sundare inställning till sina egna kroppar och sig själva.

Läs mer: Bianca Ingrosso: ”Det hade jag velat säga till mitt 14-åriga jag”

Att förändra modebranschens osunda ideal är målet som initiativet The Swedish Model har satt. Sportklädesmärket Kari Traa står bakom initiativet som vill förändra vilka modellkroppar som syns i offentligenheten och skapa en ny bild för ”den svenska modellen”.

En undersökning som märket genomförde bland tjejer i åldern 15-25 år visade att 84% av de tillfrågade jämför sin kropp med modellers kroppar, samtidigt som de anser att modebranschen har osunda ideal.

Som en del i initiativet startar även en webbserie i åtta delar där tittarna följer tre modellers resa för att bli sundare, gladare och starkare. I varje avsnitt diskuteras ett ämne som unga tjejer kan känna igen sig i, och modellerna gästas av olika välkända profiler. Modellerna Emma, Ellinor and Jennifer har alla jobbat inom modeindustrin och känt pressen att passa in i branschens smala ideal.

I det första avsnittet gästas tjejerna av Ellen Bergström och modelltjejerna delar med sig av relationen till mat och de osunda metoder de har använt för att gå ner i vikt inför modelljobb. Serien vill inspirera unga tjejer att bli gladare, starkare och mer hälsosamma, och vill att mode- och sportindustrin bidrar till en sådan förändring. Genom att använda hashtaggen #iamtheswedishmodel i sociala medier kan tittarna själva engagera sig i frågan och kräva en förändring i modebranschen.

Kolla in det första avsnittet nedanför!

Läs mer: Här dissar Kenza smalhets och kroppsideal: ”Vidrigt!”

Läs även:
100 års skönhetsideal på mindre än två minuter
Modellen startar krig mot modevärldens ideal
Kvinnans kropp retuscherades efter 18 olika länders skönhetsideal

Bildkälla: Kari Traa