Sverige förlänger avrådan om resor utanför EU – så länge gäller rådet

Sverige förlänger avrådan om resor utanför EU – så länge gäller rådet

På tisdagens presskonferens meddelade utrikesminister Ann Linde att UD kommer förlänga reseavrådan till länder utanför EU, EES och Schengen.
Slå på ljud

Förra veckan kom beskedet att gränsen mot Norge stängs i syfte att minska spridningen av den nya coronamutationen. Nu skärper UD sina råd ytterligare och förlänger tidigare avrådan för resor utanför EU, EES och Schengen.

Så länge gäller den nya reseavrådan

Under en presskonferens på tisdagen meddelade utrikesminister Ann Linde att Sverige förlänger sin avrådan för icke nödvändiga resor till länder utanför EU, EES och Schengen till och med 15 april 2021. Något som kan påverka de som planerat att ge sig iväg över sportlovet eller påskhelgen.

– Nu vill vi ge ett tydligt besked: räkna inte med att kunna genomföra påskresor globalt, säger Ann Linde.

Anledning till beslutet är den fortsatta spridningen av coronaviruset. Många länder har fortfarande stänga gränser eller stora begränsningar av in- och utresemöjligheter och utrikesdepartementet gör bedömningen att det osäkra läget i världen kommer att bestå under de kommande månaderna. Enligt utrikesministern Ann Linde är det inte heller riskfritt att resa inom EU, men däremot är helhetsbedömningen att det går att ta sig hem om man vistats i något av EU-länderna.

– Läget nu är inte sådant att man ska resa. Samtidigt gör vi helhetsbedömningen att det går att ta sig hem från EU, säger hon och tillägger:

– Som jag ser det så måste man verkligen tänka över om det är nödvändigt.

Stängda gränser mot Norge, Danmark och Storbritannien

Regeringen har tidigare fattat beslut om att förlänga inreseförbudet från Storbritannien och Danmark till 14 februari 2021. Och i förra veckan valde Sverige att även stänga gränsen mot Norge i syfte att minska spridningen av den nya coronamutationen, som upptäckts i grannlandet. Även detta inreseförbud gäller till 14 februari 2021. Tidigare har inrikesminister Mikael Damberg meddelat att förbuden kan komma att förlängas vid behov.

För svenskar som reser tillbaka till Sverige efter att ha vistats i någon av länderna väntas testning samt självisolering i minst sju dagar.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Bötessumma klar vid brott mot pandemilagen: Här är allt vi vet
Professorn: ”Då kan du (äntligen!) resa utomlands igen”
(Oönskad) trendspaning: Så har pandemin påverkat våra matvanor inför 2021